Fortele ucrainene au patruns luni in mai multe localitati aflate in mainile insurgentilor, in apropierea locului prabusirii avionului Boeing 777, si pe care acum le controleaza partial, dar expertii olandezi si australieni nu au putut ajunge la ramasitele aeronavei, din cauza luptelor din zona, scrie AFP.

Comisarul ONU pentru drepturile omului Navi Pillay a declarat ca distrugerea zborului MH17, soldata cu 298 de morti, "ar putea fi asimilata cu o crima de razboi". "Este imperativ ca o ancheta rapida, minutioasa, eficienta si independenta sa poata fi facuta", a declarat ea, intr-un comunicat publicat luni.

Intensificarea luptelor in proximitate face dificila sosirea expertilor straini la locul prabusirii, controlat inca de separatistii pro-rusi si unde se afla in continuare ramsite ale avionului precum si fragmente de cadavre, la 11 zile de la tragedie.

Expertii medico-legali olandezi au vizitat locul in mai multe randuri, dar cei insarcinati cu ancheta cauzelor acestei drame nu au reusit pana in prezent, din motive de securitate.

Un convoi de circa 20 de masini, inclusiv cele ale presei, escortate de rebeli, a parasit in cursul diminetii Donetskul indretandu-se spre aceasta zona situata la circa 60 de km est. Ziaristii au fost insa opriti de insurgenti la Shahtarsk, la circa zece kilometri de locul tragediei.

Politistii si expertii medico-legali au facut in cele din urma drum intors, in conditiile in care nu departe de convoi au fost auzite explozii, potrivit guvernului olandez.

Soldatii ucraineni ai intrat in localitatile Shahtarsk si Torez, la est de Donetsk, in apropiere de locul catastrofei, si au recucerit clona Savur-Moghyla, au afirmat fortele ucrainene, intr-un comunicat. Luptele continuau la Snijne, nu departe de aceste locuri.

Savur-Moghyla reprezinta "o inaltime strategica la granita dintre regiunile Donetsk si Lugansk si Rostov, in Rusia, de unde teroristii trageau in soldatii ucraineni", a declarat presedintia ucraineana. Miercurea trecuta, doua avioane de vanatoare ucrainene au fost doborate deasupra acestei coline.

"Ucrainenii au preluat controlul unei parti a teritoriului prabusirii" avionului, a recunoscut si Vladimir Antiufeev, numarul doi regimului separatist al auto-proclamatei republici a Donetskului.

Ministrul australian al Afacerilor externe Julie Bishop si omologul sau olandez Frans Timmermans se afla luni in vizita la Kiev pentru a discuta cu autoritatile posibilitatea extinderii misiunii securitare si pentru a permite politistilor sa poarte arme.

O astfel de misiune are nevoie de aprobarea parlamentului ucrainean, care ar urma sa se pronunte joi, intr-o reuniune cu usile inchise.

Avionul malaiezian care asigura legatura Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord s-a prabusit in data de 17 iulie in estul Ucrainei, intr-o zona controlata de rebelii sustinuti de Rusia, acuzata de Washington si de ucraineni ca le furnizeaza arme.

Armament greu de ambele parti

La peste trei luni de la declansarea "operatiunii antiteroriste" in estul Ucrainei, soldate cu peste 1.110 morti, armata ucraineana castiga teren in ultimele zile.

In nordul regiunii Donetsk, fortele ucrainene au anuntat ca au recucerit orasul Debaltseve si si-au intarit trupele in vederea "eliberarii" bastionului rebel Gorlivka, unde focuri de lansatoare de rachete Grad au provocat duminica moartea a 14 civili, dintre care doi erau copii.

Un raport ONU a denuntat utilizarea de armament greu in zonele civile atat de catre separatisti pro-rusi cat si de catre armata ucraineana.

"Informatiile despre intensificarea luptelor in regiunile Donetsk si Lugansk sunt extrem de alarmante, cele doua parti folosesc in zonele de locuinte armament greu precum artilerie, tancuri, rachete", a subliniat comisarul pentru drepturile omului Navi Pillay.

Cinci civili au murit la Lugansk si trei la Donetsk in ultimele 24 de ore, potrivit autoritatilor locale.

Kiev a anuntat ca a pierdut patru graniceri la postul Dovjanski din regiunea Lugansk, in urma unor tiruri de mortier de pe teritoriul Rusiei.