Un depozit de combustibil de mari dimensiuni din capitala Libiei, Tripoli, a ars luni luni necontrolat in urma unei explozii provocate de o racheta lansata in luptele dintre militiile rivale, conflicte care au aruncat tara in haos la 3 ani dupa revolta populara, sprijinita de SUA, care l-a rasturnat de Muammar Gaddafi.

Luptele pentru obtinerea controlului asupra aeroportului aflat in apropiere i-au fortat pe pompieri sa se retraga, renuntand la tentativa de stinge incendiul care a izbucnit dupa ce racheta a lovit rezervoarele cu milioane de litri de combustibil.

Guvernele straine se uitat neputincioase la valul de anarhie care matura Libia, producatorul nord-african de petrol. Tarile occidentale si-au avertizat cetatenii sa paraseasca tara aflata in conflict, si-au inchis ambasadele si si-au retras diplomatii, la doua saptamani dupa ce confruntarile intre factiuni rivale ale fostilor rebeli au ucis aproape 160 de oameni in Tripoli si orasul estic Benghazi.

Olanda, Filipine si Austria au pregatit luni evacuarea personalului diplomatic. Ambasadele Statelor Unite, Natiunilor Unite si Turciei au fost deja inchise in urma celor mai violente confruntari inregistrate in tara de la revolta din 2011.

Doua grupari rivale de fosti rebeli care lupta pentru controlul asupra Aeroportului International Tripoli si-au bombardat reciproc pozitiile cu rachete Grad, focuri de artilerie si tunuri timp de doua saptamani, transformand sudul capitalei intr-un teren de lupta.

"Este scapat de sub control. Al doilea rezervor a fost lovit, iar pompierii s-au retras de la fata locului dupa ce luptele au fost reluate in regiune", a declarat un portator de cuvant al National Oil Company (NOC), Mohamed Al-Harrai pentru Reuters, referindu-se la incendiul care a umplut cerul de deasupra orasului cu un fum negru.

In cei trei ani agitati care au trecut de la caderea lui Gaddafi, fragilul guvern al Libiei si armata nu au reusit sa ii controleze pe fostii luptatori anti-Gaddafi, puternic inarmati, care refuza sa predea armele si controlula supra strazilor.

Libia a facut apel la ajutor international pentru a impiedica tara sa devina un stat nefunctional. Partenerii vestici se tem ca haosul va depasi granitele, in masura in care traficanti si militanti inarmati profita deja de criza.

Dupa evacuarea ambasadei SUA, secretarul de Stat John Kerry a declarat ca "violenta auto-intretinuta a militiilor" a fost un risc real pentru diplomatii americani de la fata locului si a facut apel la incetarea violentelor. Ambasadorul american Chris Stevens si alti 3 cetateni americani au fost ucisi de militanti in Benghazi in septembrie 2012.

In Egiptul invecinat, presedintele Abdel Fattah al-Sisi a avertizat in reptate randuri ca militantii valorifica haosul din Libia pentru a crea baze in apropiere de granita comuna.