Ancheta asupra prabusirii avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines in estul Ucrainei a indicat o "decompresie" legata de o "puternica explozie", a anuntat luni Consiliul national de securitate si aparare ucrainean, citat de AFP.

Potrivit expertilor comitetului insarcinat cu studierea cazului zborului MH17, cauza prabusirii este o "decompresie legata de o puternica explozie", a precizat Consiliul, pe contul sau de Twitter.

"Datele inregistrarilor de la bord arata ca distrugerea si caderea avionului au fost cauzate de o importanta decompresie legata de o explozie din cauza a numeroase perforari datorate exploziei unei rachete", a precizat, in fata presei, un purtator de cuvant al Consiliului ucrainean, Andriï Lysenko.

Contactat de AFP, Biroul olandez insarcinat cu ancheta, OVV, nu a dorit nici sa confirme nici sa dezminta aceste informatii.

"Preferam sa astepm sa avem o idee mai completa despre ceea ce s-a intamplat in loc sa publicam fragmente de informatii", a declarat Sara Vernooij, purtator de cuvant al OVV.

AAIB, biroul britanic pentru anchetarea accidentelor aeriene, situat in Farnborough, este inarcinat cu examinarea cutiilor negre gasite la locul accidentului. Datele urmeaza a fi analizate de o echipa internationala condusa de Olanda.

Kiev si statele occidentale acuza separatistii pro-rusi ca sunt vinovati pentru prabusirea aeronavei Boeing.