Uniunea Europeana vrea sa sanctioneze oamenii de afaceri apropiati de presedintele rus Vladimir Putin si acuzati ca "sustin activ" destabilizarea Ucrainei si anexarea Crimeei, operatiuni din care realizeaza "profituri", au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.

Autoritatile germane insista pentru sanctionarea oligarhilor. "Trebuie sa le inghetam conturile bancare si sa le blocam autorizatia de a calatori", a anuntat sambata vice-cancelarul german Sigmar Gabriel. "Trebuie sa ajungem la aceasta saptamana viitoare", a subliniat el.

Ambasadorii celor 28 de tari membre ale UE se reunesc luni, in jurul orei 16,30 (14,30 GMT) pentru a discuta numele care vor fi adaugate pe lista neagra unde sunt prezente deja 87 de persoane si 20 de entitati care au interzise vizele si au averile blocate in UE. "Ii vizam pe apropiatii lui Putin", a declarat o sursa duplomatica.

UE are nevoie de dovezi irefutabile legate de implicarea oligarhilor pentru a-i inscrie pe lista neagra, deoarece toate deciziile sale pot fi atacate in fata Curtii europene de Justitie, a subliniat o alta sursa europeana. "Nu stim cate persoane vor fi vizate", a recunoscut o sursa diplomatica.

UE a introdus deja pe lista sa numerosi membri ai Consiliului national de securitate al Rusiei, cu adaugarea, sambata, a sefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, a sefului serviciilor informatiilor externe, Mihail Fradkov, si a secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, fost sef al FSB.

Uniunea Europeana trebuie sa confirme marti adoptarea de sanctiuni economice de anvergura vizand pietele financiare, vanzarile de arme, tehnologiile sensibile in domeniul energiei a bunurilor cu dubla utilizare, militara si civila.

UE si-a inasprit pozitia dupa prabusirea, la jumatatea lunii iulie, a unui avion malaiezian in estul Ucrainei, drama atribuita unui tir de racheta al separatistilor pro-rusi. Aceasta tragedie, care a costat viata a 298 de oameni, a determinat europenii sa vizeze economia rusa, subiect asupra caruia existau profunde diviziuni inainte de prabusirea avionului Boeing 777.