Seful statului major interarme american, generalul Martin Dempsey, a declarat vineri la un forum ca liderii rusi vor continua sa se impuna in mod agresiv in Europa de est si ca el considera ca liderii armatei rusesti sunt reticenti la implicarea in acest conflict, care va continua, Vladimir Putin planuind sa corecteze nedreptatile suferite de Rusia dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Martin DempseyFoto: Agerpres/Xinhua

"Liderii de la Moscova urmaresc in mod clar sa se impuna mod diferit, nu doar in estul Europei, ci in Europa in general si in fata SUA", a declarat seful fortelor armate americane la un forum Aspen de securitate, noteaza EU Observer.

Publicatia scrie ca o parte din diplomatii europeni sperau ca tragedia prabusirii avionului MH17 il va determina pe Putin sa incheie aventura in Ucraina, insa altii se tem ca acest conflict va exploda in august, cand observatorii internationali vor pleca din zona, iar planurile de expansiune ale Rusiei - "Novorossiya", termen folosit in cazul Crimeei - vor continua.

Demspey a declarat ca Putin isi doreste sa "redreseze nedreptatile suferite de Rusia dupa caderea Uniunii Sovietice… si o face in mod foarte agresiv, are o agenda care a functionat pentru el in trecut de doua sau trei ori. Si va continua sa o foloseasca".

El a precizat ca persoanele sale de contact din armata Rusiei sunt la randul lor reticente la planurile lui Putin.

"Cred ca armata rusa si liderii sai sunt oarecum participanti fara voia lor in acest razboi", a spus el.