Secretarul de stat american John Kerry si ministrii de externe ai mai multor tari precum Qatar, Turcia, Marea Britanie, Germania, Italia, precum si inaltul reprezentant al UE Catherine Ashton, se reunesc sambata la Paris, la invitatia sefului diplomatiei franceze, pentru a incerca sa prelungeasca armistitiul dintre Israel si Hamas, scrie AFP.

Bombardament in Gaza, cu cateva minute inainte de armistitiul de 12 oreFoto: Captura YouTube

UPDATE 00.45 Un purtator de cuvant al Hamas a anuntat ca miscarea islamista palestiniana respinge aceasta prelungire cu 24 de ore a armistitiului umanitar

"Niciun armistitiu umanitar nu este valabil fara retragerea tancurilor israeliene din Fasia Gaza si fara ca locuitorii sa se poata intoarce la casele lor iar ambulantele ce transporta victimele sa fie libere sa circule in Gaza", a declarat Fawzi Barhoum, purtatorul de cuvant al Hamas, intr-un comunicat.

UPDATE 00.20 Israelul accepta sa prelungeasca armistitiul umanitar pana duminica seara

Cabinetul de securitate israelian a aprobat, sambata seara, cererea din partea ONU de a prelungi armistitiul umanitar in Fasia Gaza pana duminica seara, a anuntat un oficial guvernamental israelian pentru AFP.

"Cabinetul a aprobat cererea ONU privind un armistitiu umanitar valabil pana duminica la miezul noptii", a informat o sursa guvernamentala israeliana, sub conditia anonimatului.

UPDATE 23.00 Mii de manifestanti israelieni la Tel Aviv impotriva razboiului din Gaza

Mii de israelieni s-au adunat sambata seara la Tel Aviv pentru a cere incheierea operatiunii in Fasia Gaza, soldata cu moartea a peste 1.000 de palestinieni si a 40 de soldati israelieni.

Aceasta manifestatie, organizata de un colectiv de organizatii de stanga si de extrema stanga, este cea mai de amploare a opozantilor razboiului de la inceputul ofensivei israeliene, la 8 iulie.

Importante forte de politie au fost trimise la locul manifestatiei pentru a impiedica eventuale confruntari cu cele cateva sute de contramanifestanti de extrema dreapta.

UPDATE 22.30 Miscarea islamista Hamas a revendicat sambata seara un tir de sapte rachete lansate in directia Israelului, intre care doua inspre Tel Aviv, respingand de facto o prelungire a armistitiului umanitar in Fasia Gaza, care a expirat la ora 20.00.

Armata israeliana, care a acceptat o prelungire a incetarii focului pana la miezul noptii, a anuntat anterior ca trei tiruri de rachete au survenit tirul de obuze. "Teroristii au ales sa foloseasca fereastra umanitara din Gaza", a afirmat armata intr-un comunicat.

Inainte de revendicarea acestor tiruri de racheta, un purtator de cuvant al Hamas, Fawzi Barhoum, a avertizat ca nu a existat un "acord privind o prelungire cu patru ore a incetarii focului", fara a respinge explicit o prelungire a armistitiului.

UPDATE 21.00 Armata israeliana a anuntat ca trei obuze de mortier au fost trase din Fasia Gaza inspre sudul Israelului, fara sa provoace victime sau pagube, si nu a mentionat si alte atacuri la ora locala 20.30 (20.30, ora Romaniei).

"In urma cu cateva momente, trei obuze de mortier au fost trase din Gaza inspre Israel", a precizat rapid armata.

Sirenele au rasunat in mai multe districte din sudul Israelului, in apropiere de Fasia Gaza, imediat dupa ora 20.00, cand a expirat armistitiul de 12 ore instituit sambata dimineata la ora 08.00.

Potrivit presei israeliene, aceste tiruri nu constituie, in opinia armatei, un semn de incalcare flagranta a armistitiului.

Hamas nu a reactionat, pana la ora 20.30, fata de decizia Israelului de a prelungi incetarea focului.

UPDATE 20.30 Tiruri de rachete sau obuze trase din Gaza inspre Israel

Tiruri, de rachete sau de obuze de mortier potrivit surselor militare, au fost lansate din Fasia Gaza inspre sudul Israelului, unde autoritatile au decis prelungirea pana la miezul noptii a unui armistitiu umanitar instituit in cursul diminetii, au informat purtatori de cuvant ai armatei israeliene citati de AFP.

"Rachete sunt trase inspre Israel, in pofida prelungirii armistitiului umanitar", a scris pe contul sau de Twitter o fosta purtatoare de cuvant a armatei, Avital Leibovich.

Un alt purtator de cuvant, chestionat de AFP, a mentionat trei tiruri de obuze, care nu s-au soldat cu pagube sau victime.

Nu s-a putut stabili deocamdata daca aceste tiruri sunt atacuri izolate si sporadice sau daca anunta o reluare a ostilitatilor de catre miscarea islamista palestiniana Hamas, noteaza AFP.

UPDATE 19.00 Israelul accepta prelungirea incetarii focului cu inca 4 ore sambata seara

Israelul a acceptat sa prelungeasca cu inca patru ore armistitiul umanitar in Fasia Gaza, ce urma sa se incheie sambata la ora locala 20.00, a informat televiziunea israeliana, citata de AFP.

"Cabinetul de securitate a acceptat sa prelungeasca decizia de incetare a focului cu patru ore, pana sambata la miezul noptii", a afirmat televiziunea.

UPDATE Participantii la reuniune au facut apel la prelungirea armistitiului, care ar trebui sa se incheie la ora locala 20.00, cu inca 24 de ore, cu posibilitatea de reinnoire.

Intre timp, bilantul mortilor in randul palestinienilor a trecut de 1000.

Obiectivul este "incercarea de contructie a unui armistitiu durabil in Gaza". "Incetarea acestui conflict este o urgente absoluta", se arata in comunicatul ministerului de externe francez.

Sub presiunea Egiptului si SUA, Israelul si Hamas au acceptat sa respecte un armistitiu de 12 ore, incepand de la ora locala 08.00.

In timpul acestui armistitiu, cel putin 76 de cadavre au fost descoperite intre daramaturi.

Salvatori si jurnalisti descopereau scene dezolante: randuri intregi de case sparte, surpate, culcate la pamant ca niste castele de carti de joc. Ici-colo, in mijlocul ruinelor se vedeau cadavre si urme de sange in care si-au lasat amprenta senile ale unor tancuri israeliene.

Autoritatile din cadrul miscarii islamiste palestiniene Hamas, la putere in enclava, le-au recomandat locuitorilor stramutati - peste 160.000 potrivit ONU - sa nu se apropie de imobilele bombardate si de zonele de lupta, de teama unor dispozitive neexplodate sau bombe-capcana.

Armata israeliana i-a avertizat la randul ei pe locuitorii Fasiei Gaza sa nu se intoarca la domicilii.

Armistitiul a fost impus de catre Statele Unite si Egipt in a 19-a zi a unui razboi - care s-a soldat cu 985 de morti si peste 6.000 de raniti in randul palestinienilor, marea majoritate civili, si 39 de morti in randul israelienilor, intre care 37 de militari si un muncitor thailandez -, declansat pe 8 iulie printr-o operatiune aeriana, extinsa pe 17 iulie intr-un asalt terestru, "Limita de Protectie".