Uniunea Europeana a sanctionat sambata sefii serviciilor de informatii rusesti si mai multi responsabili ai Consiliului de Securitate pentru implicare lor in criza ucraineana, transmite AFP, citand jurnalul oficial al UE.

UPDATE Moscova a amenintat sambata ca noile sanctiuni UE risca sa puna capat oricarei cooperari in domeniul securitatii.

UE "a pus in pericol, ca sa vorbim clar, cooperarea internationala in domeniul securitatii", a reactionat cu furie ministerul rus de externe.

In noua lista de 15 persoane si 18 entitati vizate de inghetarea bunurilor si interdictia de calatorie figureaza seful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Bortnikov, seful serviciilor de informatii Mihail Fradkov, precum si presedintele cecen Ramzan Kadirov.

Lista ajunge astfel la 87 de persoane si 20 de entitati.

Resonsabilii Consiliului de Securitate rus, din care fac parte Bortnikov si Fradkov, sunt sanctionati pentru ca "au contribuit la elaborarea politicii guvernului rus amenintand integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei".

La randul sau, Kadirov "a facut declaratii in favoarea anexarii ilegale a Crimeei la peninsula ucraineana si in favoarea insurectiei armate in Ucraina". La inceputul lunii iunie, el s-a declarat pregatit sa trimita 74.000 de voluntari ceceni in Ucraina, dar i se cere.

Printre entitati figureaza mai multe societati care au sediul in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de catre Rusia in martie, inclusiv un grup hotelier din Ialta.

In paralel, UE urmeaza sa adopte, saptamana viitoare, acelasi tip de sanctiuni vizand persoane acuzate ca "sustin in mod activ anexarea Crimeei", "destabilizarea estului Ucrainei" sau ca "beneficiaza" de pe urma acestora. Pe aceasta noua lista, care urmeaza sa fie finalizata marti, ar putea sa fie inscrise numele unor oligarhi apropiati presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unor surse diplomatice.

Cei 28 sunt pregatiti sa adopte, tot de saptamana viitoare, sanctiuni economice de anvergura, in domeniile accesului pe pietele financiare, vanzarii de armament, tehnologiilor din sectorul energetic si bunurilor cu dubla folosinta civila si militara.