Antreprenorii germani sunt de acum pregatiti sa isi "asume 100%" o inasprire a sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei, a afirmat seful comisiei economice germane pentru Europa de Est, intr-un interviu acordat pentru Handelsblatt si citat de AFP.

"Daca guvernul federal (german) si Uniunea Europeana (...) explica faptul ca Rusia nu coopereaza destul si ca adopta sanctiuni ferme, atunci suntem pregatiti sa le asumam a 100%", a declarat Eckhard Cordes, pentru cotidianul economica german.

"Daca pretul trebuie platit, atunci il vom plati", a adaugat el.

Aceste comentarii marcheaza o schimbare de directie in cadrul comisiei, care reprezinta 6.000 de intreprinderi germane care fac comert cu Rusia, in conditiile in care pana in prezent se opunea sanctiunilor impotriva Moscovei, fiind ingrijorata de impactul asupra a 350.000 de locuri de munca germane.

Dar prabusirea zborului Malaysia Airlines in Ucraina si cele 300 de victime par sa fi schimbat datele.

"Modul in care aceasta catastrofa este tratata reprezinta un act inuman", a apreciat Cordes, citand imaginile cu separatistii care cautau prin buzunarele victimelor.

Acesta l-a atacat si pe presedintele Vladimir Putin pentru sustinerea acordata separatistilor.

"Daca Putin continua pe acest drum, atunci aceasta nu este calea economiei germane", a avertizat el.

"Este imperativ necesar ca presedintele Putin sa-si exercite influenta asupra separatistilor - si daca nu are influenta, sa caute sa o obtina", a adaugat el.

In urma acestei drame, UE a extins sanctiunile tintite impotriva Rusiei, joi, adaugand 15 personalitati si 18 entitati - intreprinderi si institutii - pe lista sa neagra. Se pregatesc, de asemenea, noi masuri coercitive, care ar urma sa vizeze direct economia rusa.

"Acest tip de sanctiuni este cel mai dureros si au un impact foarte rapid", a apreciat Eckhard Cordes.