Coalitia guvernamentala din Parlamentul Ucrainei s-a dezintegrat joi, a declarat presedintele Adunarii, Olexandr Turcinov, ceea ce deschide calea alegerilor anticipate, scrie AFP.

"Coalitia parlamentara 'Calea europeana' a incetat sa existe in Parlament", a declarat Turcinov, in fata deputatilor.

Dupa acest anunt, premierul Arseni Iatseniuk si-a prezentat demisia.

Putin mai devreme, doua partide ucrainene, Udar, al fostului boxer Vitali Klitschko, aliat cu presedintele Petro Poroshenko si Svoboda (Libertate, dreapta nationalista) si-au anuntat retragerea din coalitia aflata la putere.

Presedintele Poroshenko, care a promis alegeri anticipate imediat dupa alegerea sa, in 25 mai, a salutat decizia celor doua partide.

"Aceasta dovedeste ca o parte din deputati nu este lip[ita de scaune si e constienta de sentimentele alegatorilor", a subliniat acesta, intr-un comunicat.

"Toate sondajele si toate intalnirile arata ca societatea doreste o innoire completa a puterii", a continuat acesta, facand referire la sloganul preferat de Maidan, miscarea de contestare pro-europeana si anti-coruptie care l-a alungat de la putere, in februarie, pe Viktor Ianukovici.

Numerosi fosti aliati ai acestuia se afla mai departe in parlament, inclusiv comunistii, acuzati ca sustin cauza separatistilor pro-rusi si al caror grup a fost dizolvat joi de presedintele Parlementului.

Un scrutin anticipat ar urma sa ii permita presedintelui Petro Poroshenko sa obtina o majoritate solida, capitalizand succesul la prezidentiale, unde a obtinut aproape 55% din voturi.

Presedintele poate anunta acum alegeri anticipate in doua luni.

Udar si Svoboda sprijina acest proiect, in timp ce al treilea partid al coalitiei - si cel mai important - Batkivscina (Patria) al Iuliei Timochenko se opune.

La prezidentiale, Timochenko a obtinut 12% din voturi. Unul dintre apropiatii sai, Olexandr Turcinov, este seful parlamentului si a condus interimar tara dupa alungarea lui Viktor Ianukovici.