Parlamentul bulgar a votat joi cu o larga majoritate aprobarea demisiei premierului Plamen Oresarski si a guvernului sau, ceea ce va duce la instalarea unui executiv interimar pana la alegerile anticipate de la inceputul lunii octombrie, relateaza Reuters.

Plamen Oresarski a demisionatFoto: Comisia Europeana

Oresarski, care a fost premier aproape un an, a demisionat miercuri din cauza rezultatelor mediocre obtinute de partidul sau (socialist) la europarlamentarele din mai.

Oresarski lasa mostenire o situatia extrem de complicata in domeniul bancar, soarta celei de-a patra banci din tara fiind critica. Corpbank a fost lovita in iunie de un val de retrageri, fortand Banca Centrala a tarii sa preia controlul si sa inchida o parte din operatiuni. Valul de retrageri s-a propagat apoi si la o alta banca.

Este neclar in acest moment, scrie Reuters, care sunt planurile Bulgariei pentru salvarea Corpbank si in ce mod vor fi protejati deponentii si investitorii, dupa ce Parlamentul a respins un pachet de masuri de sprijin.

Sondajele de opinie arata ca cele mai mari sanse de a castiga alegerile anticipate le are principalul partid de opozitie, GERB (de dreapta), dar va fi problematica gasirea unei majoritati care sa permita formarea unui nou guvern.