Autoritatile norvegiene au anuntat joi ca au luat masuri de securitate "exceptionale" dupa ce au primit informatii ca militanti islamisti pregatesc un atac terorist iminent. E vorba despre militanti care au luat parte la luptele din Siria, potrivit AFP. Amenintarea vine pe fondul informatiilor ca tot mai multi cetateni occidentali au fost recrutati de grupari islamiste extremiste prin intermediul unor scoli sau centre educationale.

Serviciul de informatii interne (PST) "a primit recent informatii conform carora un grup ce are legaturi cu islamisti extremisti din Siria are intentia de a comite un act terorist in Norvegia", a declarat seful institutiei, Benedicte Bjoernland, precizand ca ar putea fi "o chestiune de zile".

Amenintarea terorista nu este clara, dar e considerata "credibila". La acest moment autoritatile nu cunosc nici tinta posibilului atentat, nici identitatea presupusilor atentatori, nici locul unde ar putea avea loc atentatul, a spus sefa serviciului de informatii.

Printre masurile exceptionale de securitate anuntate se numara prezenta crescuta a politiei in gari si aeroporturi, rechemarea din concediu a unor functionari din aria de securitate si punerea in alerta a tuturor structurilor necesare.

AFP relateaza ca, potrivit serviciului norvegian de informatii, intre 40 si 50 de persoane ce au legaturi cu Norvegia au luat sau iau parte la luptele din Siria.