Pierderile economice ale Israelului din cauza razboiului din Gaza se mai tempereaza joi, odata cu ridicarea interdictiei SUA impusa companiilor aeriene de a zbura spre Tel Aviv, scrie Reuters. In acelasi timp, violentele care se extind in Fasia Gaza au ridicat la 700 numarul mortilor palestinieni.

Agentia federala a aviatiei din SUA (FAA) a interzis miercuri avioanelor companiilor aeriene americane sa zboare spre si dinspre aeroportul international Ben Gurion pentru 24 de ore, dupa ce o racheta palestiniana a cazut marti in apropiere de aeroportul international din Tel Aviv. Majoritatea marilor companii aeriene internationale si-au anulat zborurile spre si dinspre Israel pana joi din cauza violentelor din Gaza.

Toata lumea asteapta ajungerea la un acord de incetare a focului intre Israel si Hamas, dar acesta raman incert in pofida eforturilor diplomatice internationale. Israelul spune ca are nevoie de mai mult timp, iar islamistii Hamas cer ridicarea blocadei israeliene impusa de mai multi ani enclavei palestiniene.

Miercuri noaptea, liderul Hamas, Khaled Meshaal, a anuntat ca respinge o incetare a focului cu Israelul in Fasia Gaza inainte de ridicarea blocadei israeliene impusa de mai multi ani enclavei palestiniene, scrie AFP.

Un oficial egiptean a declarat, miercuri, ca un armistitiu umanitar poate intra in vigoare de week-end, in timpul desfasurarii festivalului Eid al-Fitr, cea mai mare sarbatoare anuala a Islamului care urmeaza lunii Ramadanului.

Dar SUA, al carui secretar de stat John Kerry este varful de lance al negocierilor este mult mai circumspect. John Kerry, a afirmat miercuri la Ierusalim ca au fost facuti "cativa pasi" spre un armistitiu in Gaza.

"Am facut cu certitudine cativa pasi, dar mai ramane de lucru", a declarat responsabilul american, la inceputul unei intrevederi cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon intr-un hotel din Ierusalim.