Ministerul rus al Afacerilor Externe a acuzat, miercuri, Kievul de falsificarea informatiilor detinute de catre autoritatile ucrainene in domeniul controlului aerian cu privire la prabusirea avionului malaezian, pentru care ambele tabere resping responsabilitatea, scrie AFP.

"Potrivit ultimelor informatii, fortele de securitate ucrainene, fara sa informeze organizatiile internationale, sunt angajate intr-un fel de activitate secreta legata de informatiile si angajatii din serviciile ucrainene de control aerian, fie militar sau civil", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Alexander Lukashevich.

"Acest lucru incalca in mod clar principiul unei anchete obiective si impartiale" asupra prabusirii avionului de linie malaezian, a adaugat el.

In loc sa ajute ancheta cu privire la aceasta catastrofa soldata cu moartea a 298 de pasageri, Kievul "formuleaza in fiecare zi, in fiecare ora, acuzatii absurde si nefondate la adresa Rusiei", a continuat Lukashevich.

Ministerul rus al Apararii a acuzat luni controlul aerian ucrainean ca a schimbat directia zborului MH17 de pe coridorul sau obisnuit, pentru a-l dirija spre zona in care a avut loc catastrofa.

Acesta a afirmat de asemenea ca un avion de vanatoare ucrainean se afla in apropiere inainte de prabusire si ca rachete sol-aer apartinand fortelor guvernamentale erau pozitionate in zona, acuzand in mod indirect Kievul ca este vinovat de producerea tragediei.

La randul lor, Statele Unite au acuzat rebelii pro-rusi ca au doborat "din greseala" avionul Boeing al Malaysia Airlines, cu sisteme de rachete furnizate de catre Rusia. Moscova a dezmintit in mai multe randuri ca a livrat acest tip de echipament insurgentilor.