Ultimii crestini au parasit orasul irakian Mosul, fugind din fata ultimatumului dat de jihadistii miscarii Statului Islamic in Irak si Levant (ISIL), si anume sa se converteasca la islamism daca vor sa traiasca in continuare in orasul cunoscut pentru mozaicul sau religios, alternativa fiind moartea, scrie The Daily Beast. La punctele de control de la iesirea din oras, refugiatii au fost pradati de bani, bunuri si documentele pe care le aveau asupra lor, ba chiar si de crucifixele de la gat.

Centru pentru refugiatii crestini, din apropiere de MosulFoto: Captura Youtube.com

Sambata la amiaza a expirat ultimatumul dat de ISIL familiilor crestine din Mosul. Optiunile acestora erau: convertirea la islamism, plata unei taxe islamice vechi pentru non-musulmani cunoscuta sub numele de "jizya", parasirea Mosulului sau moartea. Insa cu o zi inainte de termenul limita, varianta taxei a fost indepartata.

Potrivit organizatiei pentru drepturile omului Hammurabi, cu sediul in Irak, a carui birou din Hamdaniyah (un oras majoritar crestin de la periferia Mosulului) a primit refugiatii interni, 1.500 de familii crestine au fugit din Mosul saptamana trecuta, in cele 4 zile pana la exprirarea ultimatumului.

Familiile care au parasit orasul prin punctele de control din est au fost hartuiti si li s-au luat bunurile, insa li s-a permis in cele din urma cu hainele cu care erau imbracati si cu posibil cu bani de taxi. Insa familiile care au plecat sambata dimineata au ramas fara bani, bunuri, bijuterii si chiar acte si alte documente. Potrivit relatarilor, femeilor le-au fost smulse crucifixele de la gat.

Acestia au fost luati in primire, in stare de soc, de organizatiile umanitare din orasele vecine Hamdaniyah si Bartella.

Cei mai multi dintre ei au primit asigurari in primele saptamani de la cucerirea Mosului de catre jihadisti ca comunitatea lor va fi protejata, animozitatile ISIL orientandu-se intial catre comunitatea siita a orasului. Situatia s-a shimbat insa raical in ultima saptamana.

In timp ce paraseau orasul prin punctele de control, rezidentii crestini din Mosul au fost hartuiti de luptatorii ISIL pentru faptul ca au preferat sa isi abandoneze casele si nu s-au convertit.

Potrivit refugiatilor, dupa accent se pare ca luptatorii ISIL erau localnici, fata lor fiind acoperita, insa acestia suspecteaza ca multi dintre ei ar fi prizonieri eliberati care s-au alaturat ISIL in ultima luna.

Nu toti crestinii au parasit orasul, cativa dintre ei au ales sa treaca la islamism pentru a-si putea salva familiile si proprietatile. acestia s-au prezentat la moscheele din mosul unde au luat sustinut o declaratie de credinta - "shahada" - si au primit un document din partea ISIL in cares e confirma convertirea.