Rada Suprema a Ucrainei a aprobat marti decretul presedintelui Petro Porosenko privind mobilizarea partiala a armatei, anunta Publika.md. Mobilizarea partiala este necesara in conditiile comiterii unor acte de terorism pe teritoriul Ucrainei, care duc la victime in randul civililor si reprezentantilor fortelor de ordine, se arata in document.

Un alt motiv este concentrarea fortelor militarile pe teritoriul Rusiei, in apropiere de frontiera cu Ucraina si a amenintarii la adresa intergritatii teritoriale a tarii, potrivit textului documentului.

Mobilizarea urmeaza sa fie efectuata in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a decretului.

Andrei Parubii, secretarul Consiliului National pentru Securitate si Aparare, a declarat, in cadrul sedintei de marti a Radei Supreme, ca Rusia a mobilizat la granita cu statul vecin 40.000 de militari.

El a adaugat ca Moscova continua sa contribuie la escaladarea confruntarilor militare in regiunile din estul Ucrainei si creeaza conditii pentru a justifica introducerea soldatilor sai in Ucraina sub pretextul unor trupe de mentinere a pacii.

Ion Popescu, deputat in Rada Suprema de la Kiev, a declarat ca vor fi mobilizati atat soldati in termen, cat si rezervistii. Potrivit decretului, mobilizarea partiala va avea loc in toate regiunile ucrainene, inclusiv in localitatile din regiunile Lugansk si Donetk, in prezent controlate de fortele constitutionale: "Multi sunt de acord sa fie votat acest document, unii insa cer sa fie scutit de mobilizare singurul copil, care intretine familia, altii spun ca daca este o familie cu multi copii sa fie scutit parintele", a spus Ion Popescu inaintea votului de marti.

Dupa procedura de votare, in sala de sedinte au avut loc imbranceli. Un deputat al Partidului Regiunilor a fost atacat de mai multi parlamentari din formatiunea Svoboda, dupa care a fost scos din incapere.

Si in Rusia, Consiliul de Securitate se va intruni la ordinul lui Vladimir Putin pentru a discuta despre problemele asigurarii suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii. In cadrul reuniunii, secretarul consiliului, Nicolai Patrusev, va prezenta un raport.