O expozitie vernisata la Moscova si o serie de filme difuzate la televiziunea din Rusia au marcat 100 de ani de la nasterea lui Iuri Andropov, fost sef al KGB si secretar general al Partidului comunist al Uniunii sovietice, un persecutor de temut al disidentilor, dar admirat de Putin, potrivit Mediafax.

Totodata, Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a subliniat, intr-un mesaj rostit cu prilejul vernisarii expozitiei, calitatile acestui "conducator al Partidului (comunist, n.r.) si al statului, un om talentat, inzestrat cu capacitati uriase", care a fost secretar general al Partidului comunist al Uniunii sovietice din noiembrie 1982 pana la moartea sa, in februarie 1984.

Cu toate acestea, expozitia nu pune in discutie rolul activ jucat de Andropov in persecutarea disidentilor, liderul sovietic ramanand in memoria occidentalilor pentru faptul de a fi trimis in aziluri psihiatrice oponenti ai regimului precum Natalia Gorbanevskaia, Leonid Pliuci si generalul Petro Grigorenko, dar si pentru deportarea in gulag a intelectualilor, precum poetul Iuri Galanskov, mort la varsta de 33 de ani intr-un lagar de munca.

Expozitia, deschisa pana in luna august, prezinta doar documente oficiale, fara niciun comentariu, iar peretii sunt impodobiti cu citate ale lui Andropov in care sunt denuntate "serviciile secrete imperialiste" si "operatiunile subversive", care proiecteaza vizitatorii in atmosfera propagandei sovietice din timpul Razboiului Rece.

O parte importanta a expozitiei este consacrata rolului acestuia ca ambasador al URSS-ului in Ungaria in inabusirea revoltei anticomuniste din Budapesta, in anul 1956, cand tancurile sovietice au invadat capitala Ungariei.

Sectiunea cea mai interesanta a expozitiei se refera la perioada in care Andropov a condus KGB-ul, politia secreta sovietica, intre 1967 si 1982, pe cand la putere se afla Leonid Brejnev.

Rapoarte adresate de Iuri Andropov Biroului politic (Politburo) al Comitetului central al Partidului comunist din URSS precizeaza modul detaliat in care erau supravegheati scriitorul Aleksandr Soljenitin, autorul "Arhipelagului gulag", si academicianul Andrei Saharov, din cauza "activitatilor antisovietice".

Alaturi de documentele oficiale, expozitia mai propune spre vizitare un disc al grupului de jazz american Texas Jazz Lab band, care confirma reputatia de amator de muzica jazz a lui Andropov, pe de alta parte, un mare adversar al Occidentului si al "valorilor sale decadente" si al modului de viata occidental.

Centenarul lui Iuri Andropov a fost marcat, de asemenea, de transmiterea unor filme pe posturile de televiziune din Rusia, dedicate memoriei sale, din care se desprinde imaginea unui conducator aproape ideal, fin diplomat, modest, apropiat de intelectuali, poet in timpul liber si promotor al reformelor.

"(Andropov, n.r.) a fost un politruc sovietic tipic, care a incalcat drepturile omului. Andropov s-a aflat in fruntea organizatiei care a persecutat cele mai remarcabile personalitati din tara noastra", a afirmat, pe de alta parte, istoricul Nikita Petrov, membru al ONG-ului disident Memorial.

Omagiul oficial adus lui Andropov se inscrie in cadrul reabilitarii trecutului sovietic initiat de Vladimir Putin, care s-a accentuat vizibil in ultimii ani.