Stire actualizata luni, ora 06:25:Peste 120 de palestinieni au fost ucisi duminica in Fasia Gaza, in contextul intensificarii operatiunilor armatei israeliene, in cea mai sangeroasa zi de la inceperea ofensivei israeliene terestre in Fasia Gaza. Bilantul celor 13 zile de confruntari a urcat la 472 de morti de partea palestiniana si de 18 morti, militari, in tabara israeliana, potrivit AFP. Aripa armata a miscarii palestiniene Hamas a revendicat, duminica seara, si rapirea unui militar israelian, declansand manifestatii de bucurie pe strazile orasului Gaza, insa vestea s-a dovedit falsa. Secretarul de stat american John Kerry este asteptat luni intr-o vizita-fulger la Cairo, a anuntat Barack Obama, care isi doreste o "incetare imdiata a focului" in Gaza. Duminica seara, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenta la New York pentru consultari asupra situatiei din Gaza.

Fasia Gaza, sub bombardamente israeliene Foto: Captura The Telegraph

Ora 22:04 Cel putin 97 de palestinieni au fost ucisi duminica in Fasia Gaza, in contextul intensificarii operatiunilor armatei israeliene, bilantul celor 13 zile de confruntari fiind de 425 de morti de partea palestiniana si de 13 morti, inclusiv patru militari, in Israel, relateaza AFP. Cel putin 10 palestinieni, printre care si o adolescenta, au fost ucisi, duminica seara, in urma unor atacuri israeliene in Fasia Gaza, au anuntat serviciile de urgenta. Aceste 10 noi decese ridica la 97 numarul palestinienilor ucisi duminica in Fasia Gaza, ziua cea mai sangeroasa, si la 435 de la inceputul ofensivei israeliene, la 8 iulie. De asemenea, 13 militari israelieni au murit, in ultimele 24 de ore, in confruntarile cu militanti Hamas in Fasia Gaza, a anuntat Ministerul israelian al Apararii, citat de site-ul Ynetnews. Bilantul victimelor confruntarilor din Fasia Gaza a ajuns la 15 morti, de partea israeliana. Bilantul precedent era de sase morti. Bombardamentele israeliene s-au intensificat în cursul nopţii trecute, în pofida eforturilor pentru ajungerea la un acord.

Organizatia palestiniana Hamas, care controleaza Fasia Gaza, anuntase duminica ca este dispusa sa respecte un armistitiu umanitar de 3 ore cerut de Comitetul International al Crucii Rosii (CICR), anunta AFP. Ofensiva terestra a Israelului in Fasia Gaza a intrat duminica in cea de a treia zi. "CICR a contactat miscarea Hamas si propune negocierea unui armistitiu umanitar de 3 ore. (...) Hamas a acceptat", a declarat duminica, intr-un comunicat de presa, purtatorul de cuvant Hamas Sami Abou Zouhri.

Acordul a esuat insa, iar secretarul de Stat american John Kerry sustine ca "Hamas refuza cu incapatanare un armistitiu in Fasia Gaza".

--------------------

Ora 16:40 Liga Araba catalogheaza atacul Israelului asupra Fasiei Gaza drept "crima de razboi"

Liga Araba a descris duminica cele mai recente atacuri ale Israelului asupra Fasiei Gaza, in care si-ai pierdut viata cel putin 60 de palestinieni, drept "crime de razboi". (Reuters)

Intr-o declaratie de presa, Nabil el-Araby, seful Ligii Arabe - organizatie cu sediul la Cairo -, a aratat ca in opinia sa bombardamentele si atacurile terestre ale Israelului asupra districtului Shejaia din Fasia Gaza reprezinta o "crima de razboi" impotriva civililor palestinieni.

Martori si oficiali palestinieni au declarat ca cel putin 62 de palestinieni au fost ucisi duminica in bombardamentele israeliene asupra suburbiei, cadavrele ramand imprastiate pe strazile din districtul Shejaia in timp ce mii de civili fug in cautarea de adapost.

Ora 16:32 Secretarul de stat american John Kerry, la FOX News: Este important ca Hamas sa accepte ca un armistitiu ar salva vieti.

Ora 16:27 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminica, intr-un interviu acordat CNN, ca va lua orice actiune necesara pentru a restabili calmul si securitatea in situatia Gaza, informeaza Reuters. Premier

Premierul israelian a acuzat Hamas ca foloseste palestinienii din Gaza pe post de scuturi umane si a afirmat ca armata israeliana are drept tinte obiective militare, insa uneori se produc si victime in randul civilor, fapt pe care autoritatile israeliene in regreta.

Ora 15:11 Luptele au fost reluate in districtul Shejaia din Fasia Gaza, dupa esuarea armistitiului umanitar negociat de Crucea Rosie pentru evacuarea ranitilor, informeaza Reuters.

Desi fusese acceptat de ambele parti un armistitiu de 2 ore, acesta a fost incalcat dupa mai putin de o ora, dupa ce, sustine Israelul, fortele sale militare au fost atacate. Hamas nu a comentat deocamdata acuzatiile Israelului.

Ora 14:04 Serviciile de sanatate anunta ca bilantul victimelor in randul palestinienilor a crescut la pest 400 de morti

Ora 13:41 Israelul a fost de acord duminica cu un armistitiu umanitar de 2 ore in Fasia Gaza, lovita puternic de bombardamentele israeliene din ultimele zile, anunta purtatorul de cuvat al armatei israeline (Reuters)

Armistitiul, cerut de Comitetul International al Crucii Rosii, a fost stabilit intre orele locale 13:30 - 15:30 (10:30-12:30 GMT) in districtul Shejaia, unde autoritatile medicale au anuntat ca cel putin 50 de palestinieni au fost ucisi duminica in atacurile israeliene.

Fortele de securitate palestiniene anuntau anterior ca cel putin 40 de persoane au murit si 380 au fost ranite in bombardamentele israeliene asupra localitatii Chajaya din estul Fasiei Gaza.

Cadavrele au fost recuperate din daramaturi, a precizat un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta Ashraf Al-Qoudra, revizuind un bilant anterior care vorbea de 20 de morti.

Stirea se actualizeaza