Familiile unora dintre cele zece victime din Marea Britanie ale avionului Malaysia Airlines doborat joi dupa-amiaza in estul Ucrainei, intr-o regiune controlata de separatisti pro-rusi, acuza faptul ca cei dragi lor au fost "ucisi intr-un act de razboi" de "gangsteri rusi". De asemenea, familiile indoliate din Marea Britanie cer ca atat compania Malaysia Airlines cat si responsabilii din domeniul aeronautic sa explice de ce avionul Boeing 777 cu 298 de persoane zbura deasupra unei zone de razboi unde trei avioane militare fusesera doborate intr-un interval de 4 zile.

Printre cetatenii britanici care si-au pierdut viata in tragedia aviatica se numara doi studenti care se indreptau spre Australia, doi fani ai echipei Newcastle United care calatoreau pentru a vedea jocul echipei in Noua Zeelanda, un angajat al Organizatiei Natiunilor Unite si un fost tehnician al Royal Air Force - forta aeriana a Fortelor Armate Britanice, noteaza The Telegraph.

Ucraina a anuntat ca printre victime se numara 80 de copii, printre care si 3 bebelusi, alaturi de aproximativ 100 de experti in HIV ce calatoreau spre o conferinta programata la Melbourne.

Simon Mayne din Leicester, al carei fiu in varsta de 21 de ani, Richard, se numara printre victime, a declarat ca autorii atacului "au acele lansatoare de rachete de la Putin. E vorba doar despre blestematele de gaze. Numanui nu ii pasa de vietile nevinovate pierdute din cauza unor gangsteri care se cearta pe gaze cu Ucraina". "As vrea sa le spun ca au rapit acestei lumii oameni ca Richard, care aveau mul de oferit", a adaugat femeia.

Si Barry Sweeney, al carui fiu, Liam (28 de ani), unul dintre fanii Newcastle United, a fost ucis in accident, spune ca "El a fost bun, generos, se ducea sa vada un meci de fotbal si a fost omorat intr-un act de razboi. Cineva trebuie sa fie responsabil pentru ceea ce s-a intamplat cu fiul meu."

Pe lista victimelor se afla si Ben Pocock (20 de ani), student la Universitatea din Loughborough care calatorea spre Perth, Australia, pentru o perioada de studiu si practica de 6 luni, si Glenn Thomas (49 de ani), ofiter de presa in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a ONU.

"Au fost cu totii victime ale unui alt Lockerbie. Pacientii ar fi trebuit sa fie avertizati ca urmeaza sa zboare deasupra unei zone de razboi. Mi se rupe inima cand vad ca acum avioanele evita acea zona. Daca ar fi evitat-o si in acea zi, ei ar fi fost acum in viata", a declarat un apropiat al uneia dintre victime.

Autoritatile internationale din domeniul aviatiei civile au avertizat companiile aeriene sa zboare cu prudenta extrema deasupra estului Ucrainei, insa aproximativ 75% dintre operatori au continuat sa zboare deasupra acestei regiuni pana joi. British Airways si Air Berlin s-au numarat printre companiile aeriene care au considerat zona nesigura.