Un consultat in cadrul Ministerului de Interne ucrainean, Anton Heraschenko, sustine ca un sistem de rachete sol-aer BUK, care ar fi putut fi folosit pentru a lansa o racheta in avionul malaysian care s-a prabusit joi in regiunea Donetsk, ar fi fost scos pe ascuns din Ucraina in cursul noptii, fiind mutat in Rusia unde separatistii pro-rusi ar intentiona sa predea cutiile negre ale aeronavei Serviciilor de Securitate Ruse (FSB), scrie Interfax Ucraina.

Un lansator de rachete sol-aer BUK, in UcrainaFoto: Captura Youtube.com

"potrivit celor mai recente date, teroristul de clasa internationala Strelkov, sau Girkin, a venit la Snizhne in decursul noptii pentru a rezolva situatia avionului malaysian Boeing prabusit. Sistemul Buk, din care era lansata o racheta, a fost scos pe noaopte si trimis in Rusia, unde probabil ca va fi distrus", a scris Heraschenko pe pagina sa de Facebook.

Heraschenko sustine ca serviciile de informatii ucrainene detin informatii potrivit carora "cutiile negre gasite de teroristi la fata locului vor fi predate astazi la un punct de control din regiunea Lugank tutorilor FSB".

Anterior, consultantul ucrainean afirmase ca grupari ilegale inarmate detin sisteme sol-aer BUK si ca unul dintre aceste echipamente se afla in orasul Snizhne din regiunea Donetsk, in apropiere de zona in care a cazut aeronava Boeing 777.