Televiziunile rusesti acuzau vineri Kievul ca este vinovat pentru doborarea avionului malaiezian in estul Ucrainei, mergand pana la teoria unui complot care l-a vizat pe Vladimir Putin, scrie AFP.

"Tinta rachetei ar fi putut sa nu fi fost avionul de pasageri, cu avionul Numarul Unu" al presedintelui rus, care se intorcea in Rusia dintr-o vizita in America Latina, a afirmat o comentatoare a televiziunii Vesti, apropiata de Kremlin.

Aceasta teza a fost deja avansata cu o zi in urma de o sursa anonima din agentia federala ruseasca de transport aerian Rossaviatsia, citata de agentia de presa Interfax.

Potrivit Vesti, teoria este plauzibila avand in vedere ca un fost ministru ucrainean al Apararii, Anatoli Gritsenko, s-a aratat amenintator fata de liderul rus, in cursul acestei saptamani.

Pentru a-si intari afirmatiile, televiziunea a difuzat imagini in care Gritsenko declara, la o televiziune ucraineana, ca ar fi bine daca cineva l-ar ucide pe Putin.

Prima televiziunea ruseasca, Pervyi Kanal, a insistat asupra prezentei unui al doilea avion in aer, in momentul dramei. O teza care a fost avansata pana in prezent doar de separatistii pro-rusi, care au afirmat ca un avion ucrainean a distrus aeronava Boeing apartinand Malaysian Airlines, care zbura la o altitudine de 10.000 de metri cand a disparut de pe ecranele radarelor.

"Un avion s-a prabusit si un al doilea a plecat in directia Dniepropetrovsk", un alt oras din estul ucrainean, spune Tatiana, prezentata ca fiind o locuitoare din zona.

"Este posibil ca solutia misterului sa stea in aceste cuvinte", concluzioneaza comentatorul Pervyi Kanal.

Televiziunea NTV, si ea apropiata Kremlinului, a intervievat un fost pilot al armatei, Vitali Sokolovski, care spune ca insurgentii nu ar fi putut folosi rachete care sa poata atinge avionul malaiezian, precum sistemele Buk, chiar daca le-ar fi detinut.

"In randurile insurgentilor se afla minori, soferi, portari, care num sunt capabili sa traga astfel de rachete deoarece nu au cunostintele necesare", sustine acesta.

"Cine a doborat avionul?", se intreaba cotidianul Vedomosti.

"Bogata istorie a activitatilor de razboi care implica separatistii sau grupurile armate nu a vazut niciodata insurgentii doborand un avion de pasageri. Rachete puternice cad rareori in mainile lor", arata acest cotidian.

Vedemosti reaminteste ulterior ca, potrivit agentiilor rusesti de presa, in 29 iunie insurgentii au cucerit o unitate militara unde se aflau rachete Buk.

La randul sau, cotidianul Kommersant, care citeaza o sursa din aviatia rusa, concluzioneaza intreaga raspundere a tragediei, indiferent cine ar fi vinovatul.

Kievul "ar fi trebuit sa interzica complet zborurile in regiune", spune aceasta sursa, care adauga ca Ucraina si-a inchis spatiul aerian doar pentru zborurile care evolueaza sub 7.800 de metri.