​Avionul Malaysia Airlines care s-a prabusit joi in estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord, a fost doborat cel mai probabil de o racheta sol-aer, insa originea acesteia ramane nesigura. Potrivit analistilor, datele indica faptul ca avionul comercial a fost doborat de o racheta lansata de un sistem rusesc BUK, larg raspandit in intreaga regiune si aflat atat in mainile Moscovei cat si in ale Kievului. Rebelii ucraineni sustin ca ei nu dispun de asemenea armament, al carui pret este estimat la 500 milioane de euro, insa in urma cu cateva saptamani presa de stat ruseasca ii felicita pe separatistii din Donetsk pentru cea mai recent achizitie militara - un sistem BUK capturat de la o baza ucraineana - care ar fi urmat sa "protejeze" cerul de deasupra disputatei regiuni ucrainene.

Sistem BUK-M1-2 SAM 9A310M1-2 TELAR la 2005 MAKS AirshowFoto: Wikipedia/ Public Domain

Analistii serviciilor de informatii americane, citati de AFP, si-au manifestat convingerea ca o racheta sol-aer a doborat avionul Boeing 777, precizand ca sunt in curs de examinare a datelor pentru a stabili daca racheta a fost lansata de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, de militarii rusi aflati de cealalta parte a frontierei sau de fortele guvernamentale ucrainene, a explicat unul dintre acesti oficiali sub protectia anonimatului.

Totodata, vicepresedintele american Joe Biden a aratat ca aceasta ipoteza este cea mai probabila, desi Statele Unite nu sunt inca absolut sigure.

Un responsabil american a explicat ca desi analizele sunt in curs de desfasurare, este cat se poate de clar ca prabusirea a fost provocata de o racheta sol-aer.

Sistemul sol-aer BUK, fisa tehnica

Racheta Buk, cunoscuta in Occident drept SA-11 sau SA-17, este o racheta de mari dimensiuni care se lanseaza de la sol si care poate atinge o altitudine maxima cuprinsa intre 11-25 km si o distanta de 42 de kilometri, fapt care-i determina pe specialistii militari sa creada ca avionul malarian a cost doborat cu acest sistem sol-aer si cu acest tip de racheta. Avionul MH17 al Malaysia Airlines zbura la o altitudine de circa 10 km, prea sus pentru sistemele portabile obisnuite.

SA 11 BUK

SA 11 BUK

Foto: rumaniamilitary.ro

Fortele ruse si cele ucrainene dispun de variante ale sistemului sol-aer cu raza media BUK, SA-11 si SA-17.

In terminologia NATO, rachetele BUK sunt desemnate prin terminal "Gadfy".

Rachete sol-aer BUK sunt larg raspandite in aceasta regiune. Inainte de izbucnirea conflictului ucrainean, Kievul dispunea de sase pana la opt astfel de baterii, a declarat pentru AFP Edward Hunt, analist pentru aparare la IHS Jane.

Rusia detine mai multe, precum si sisteme de aparare aeriana mai sofisticate, inclusiv S-300 si S-400, dar nu este clar daca aceste sisteme au fost trimise peste granita.

Potrivit The Guardian, sistemul BUK este format dintr-un centru de comanda mobil cu radar (TELAR -Transporter Erector Launcher And Radar) -atasat sau independent -si trei lansatoare.

Sistemul Buk se remarca printr-o operabilitate extraordinara putand fi pregatit in cateva minute pentru lansare. Lansatoarele de rachete pot fi atasate atat pe taburi cat si pe masini militare (TELAR) in functie de zona in care opereaza complexul sol-aer, fapt care-i permite unui singur vehicul sa actioneze autonom sporind astfel mult mobilitatea.

Baza de lansare este mobila si poate duce pana la 4 rachete. Practic, este un mic tanc cu patru rachete deasupra. Ghidajul se face prin iluminarea radio/radar a tintei.

9A317 TELAR al Buk-M2E (versiunea pentru export) la 2007 MAKS Airshow

9A317 TELAR al Buk-M2E (versiunea pentru export) la 2007 MAKS Airshow

Foto: Wikipedia/ Public Domain

O racheta BUK cantareste intre 500 si 700 de kilograme, atinge o viteza de 3-4 Mach. Potrivit unui expert in armament citat de The Star, sistemul BUK are o incarcatura de circa 70 kg de explozibili.

Rachetele erau detinute in trecut de catre Uniunea Sovietica, dar astazi sunt in dotarea armatelor din Azerbaidjan, Belarus, Cipru, Egipt, Finlanda, Georgia, India, Coreea de Nord, China, Russia, Siria, Ucraina, Vietnam si Venezuela, scrieRFI.ro.

Sistemul BUK costa in jur de 500 milioane de euro, arata Dan Wasserbly, editorul pentru America al revistei economice Jane's Defence Weekly, citata de The Star.

"Are ghidare inertiala si poate primi update-uri la comenzi in timpul zborului", precizeaza Wasserbly, adaugand ca BUK ar utiliza un profil de zbor in care urca si apoi se orienteaza catre tinta.

Utilizarea sistemului BUK necesita mai multa expertiza decat cea a sistemelor portabile, fapt ce pare sa excluda ipoteza ca ar fi fost utilizate de catre separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, sustine Edward Hunt.

"In general, fortele rebele sau separatiste nu le au, pentru simplul motiv ca utilizarea lor necesita multi oameni, mult antrenament si o multime de piese adiacente", a declarat expertul militar.

Expert in armament: Pilotii unui avion de linie nu ar avea nicio sansa in fata rachetei

Pilotii unui avion de linie "nu ar avea nicio sansa" de a apara aeronava si pasagerii, prin manevre evazive, in cazul unui atac cu rachete, a declarat expertul in armament Richard M. Lloyd intr-un interviu telefonic pentru The Star.

Un avion de linie zboara la o viteza de circa 800 km pe ora, in timp ce o racheta trasa de un sistem BUK-M2 s-ar apropia de aeronava la o viteza de circa Mach 3, cu aproximatie 1000 metri pe secunda, arata Lloyd: "Chiar daca ar vedea-o apropiindu-se, ce pot sa faca? E ca si cum ar fi stat locului".

Moscova neaga ca rebelii detin astfel de sisteme insa in urma cu 3 saptamani presa de stat ruseasca ii felicita pentru cea mai recent achizitie militara - un lansator BUK

Reprezentantii rebelilor din estul Ucrainei au declarat pentruTIMEca nu dispun de armamentul necesar pentru a dobora un avion de linie, precum zborul Malaysia Airlines. La randul sau, Mocova a negat ca rebelii loiali Rusiei ar poseda astfel de arme.

Dupa ce autoritatile ucrainene au aruncat vina pe separatisti pentru prabusirea aeronavei, unul dintre liderii Republicii Populare Donetsk, Oleg Tsarev, a declarat pentru sursa citata ca rebelii nu au doborat zborul MH17: "Nu avem arme care sa doboare un avion de la acea altitudine".

Publicatia noteaza insa ca la sfarsitul lunii iunie, mass-media de stat ruseasca ii felicita pe rebeli pentru cea mai recent achizitie militara - un set de lansatoare de rachete BUK, luate de la o baza aeriana ucraineana. "Luptatorii rezistentei din Donetsk au capturat o statie militara anti-aeriana", a declarat principalul post de televiziune al Kremlinului, Vesti.

"Cerul de deasupra Donetsk-ului va fi de acum inainte protejat de sistemul de rachete sol-aer BUK", titra la acea data site-ul postului de televiziune.

Lansatoare BUK, transportate camuflat pe strazile din Ucraina

Un vehicul BUK a fost filmat in timp ce se deplasa de la Torez la Snizhne, scrie The Gateway Pundit, prezentand inregistrarea alaturi de o fotografie cu un sister BUK in localitatea ucraineana Snejnoe.