Israelul a intervenit in noaptea de joi spre vineri cu trupe terestre in Fasia Gaza dupa ce acordul umanitar de incetare a focului pentru 5 ore a expirat in decursul zilei. In pofida apelurilor internationale la calm, premierul Benjamin Netanyahu a anuntat vineri ca Israelul este gata sa "extinda" operatiunea militara terestra lansata in Fasia Gaza, tunelurile Hamas fiind principala tinta, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Instructiunile mele (...) sunt de pregatirea posibilitatii de extindere intr-o maniera semnificativa a operatiunii terestre si ca armata sa se pregateasca sa actioneze", a declarat premierul israelian. "Nu este posibil sa rezolvam (problema - n.red.) tunelurilor doar din are, soldatii nostri trebuie sa fie pe teren", a adaugat Netanyahu in deschiderea sedintei de Guvern.

"Tsahal (armata - n.red.) opereaza impotriva Hamas si a altor organizatii teroriste din Fasia Gaza de pe mare, din aer, si acum, de asemenea, terestru. Operatiunea terestra lansata ieri seara de fortele noastre vizeaza tunelurile terorii care strabat Gaza pana in Israel", a adaugat prim-ministrul.

  • Vezi mai jos principalele evenimente de vineri din Fasia Gaza

------------------

Ora 22:50 Trei palestinieni, membrii ai aceleasi familii, au fost ucisa vineri noapte de raidurile aeriene israeliene din sudul Fasiei Gaza, potrivit serviciilor de urgenta palestiniene. Cei trei barbati, in varsta de 18, 32 si respectiv 38 de ani, au fost ucisi in Rafah, a declarat purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta Ashraf Al-Qoudra, transmite AFP.

Ora 22:04 Israelul a anuntat vineri ca isi reduce prezenta diplomatica in Turcia pe fondul protestelor fata de ofensiva terestra in Gaza care au rezultat in atacarea cu pietre a consulatului sau din Istanbul si ornarea cu steaguri palestiniene a resedintei ambasadorului israelian la Ankara, transmite Reuters.

Ministrul de Externe israelian l-a acuzat pe premierul turc Tayyip Erdogan de "incitare", adaugand ca a ordonat intoarcerea familiilor diplomatilor sai si reducerea la nivel minim a personalului din Turcia.

Ora 19:58 Barack Obama a sustinut o conferinta la Casa Alba, pe tema incidentului aviatic din Ucraina. In incheierea declaratiei de presa, a facut si cateva referiri la evenimentele din Israel:

  • Inainte de a primi cateva intrebari vreau sa spun ca astazi am vorba cu premierul Netanyahu al Israelului despre situatia din Gaza.
  • Am discutat operatiunea militara in Gaza inclusiv eforturile de a impiedica infiltrarea militantilor prin tuneluri in Israel.
  • Mi-am exprimat sprijinul puternic fata de principiul ca un stat are dreptul de a se apara.
  • I-am transmis ca SUA si aliatii nostri sunt ingrijorati de o escaladare a violentei.

Ora 18:26 IDF (armata israeliana) a capturat mai multi agenti de teren Hamas in orasul Khan Yunis din sudul Fasiei Gaza, informeaza Ynet, potrivit The Telegraph. Agentii Hamas aveau asupra lor explozibili si rachete.

Pe de alta parte, Hamas a anuntat vineri ca, potrivit datelor sale, bilantul victimelor de la inceputul operatiunii Israeliene in Fasia Gaza, in urma cu 11 zile, 271 de persoane au fost ucise si 2.050 ranite.

Ora 17:01 Cel putin 3 persoane si-au pierdut viata intr-un atac aerian lansat de Israel asupra Fasiei Gaza, transmite AFP.

Ora 16:34 Armata Israeliana (Tzahal) a postal pe Twitter a fotografie cu unul dintre tunelurile Hamas din Fasia Gaza pe care le-a capturat.

Tunelurile sunt folosite de militanti islamisti pentru a scapa de bombardamentele aeriene si pentru a transport si depozita rachete.

Ora 16:15 Angela Merkel face apel la compromis insa arata ca Hamasul detine noi arme astfel incat Israelul are dreptul de a se apara

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca armele folosite de gruparea extremista Hamas pe teritoriul Palestinian impotriva Israelului sunt de o "calitate noua" si a adaugat ca tarile care sunt atacate trebuie sa aiba dreptul de a se autoapara, informeaza Reuters.

"Ambele tari trebuie sa accepte compromisuri dureroase insa stam alaturi de Israel cand vine vorba de autoaparare", a declarat cacelarul german intr-o conferinta de presa la Berlin.