Joep Lange, un eminent specialist in lupta impotriva SIDA, se afla in avionul Boeing al Malaysia Airlines care s-a prabusit joi in estul Ucrainei, relateaza AFP.

"Joep Lange era in avion, pot sa confirm", a declarat Andrea de Graaf, purtatoarea de cuvant al ONG-ului fondat de acesta, Fondation PharmAccess, care faciliteaza accesul la terapie pentru pacientii infectati cu virusul HIV.

"Este o pierdere imensa si suntem foarte afectati", a spus directorul executiv al ONG-ului, Onno Schellekens, citat intr-un comunicat: "Devotamentul sau pentru tratamentul virusului HIV si al SIDA si pentru sanatate in general a fost revolutionar".

In varsta de 59 de ani, acest tata de cinci copii calatorea impreuna cu sotia sa. El se deplasa, alaturi de o suta de persoane aflate la bordul avionului, la o conferinta mondiala dedicata SIDA care incepe in acest week-end la Melbourne, in Australia.

"Este teribil ceea ce s-a intamplat", a spus Jaap Goudsmit, un alt specialist in lupta impotriva SIDA, coleg si prieten cu Joep Lange.

"Este o mare pierdere pentru lume in lupta impotriva SIDA, o mare pierdere pentru Olabnda si o mare pierdere pentru mine", a spus el, cu vocea gatuita de emotie.

Nascut in 1954, Joep Lange lucra din 1983 in centrul medical universitar din Amsterdam si a devenit una dintre referintele mondiale in materie de lupta impotriva acestui virus.