O racheta trasa din Gaza a atins marti orasul israelian Ashdod, potrivit politiei, acesta fiind primul proiectil care atinge o zona populata, dupa ce cabinetul de securitate israelian, prezidat de premierul Benjamin Netanyahu, a acceptat propunerea de armistitiu pentru Gaza prezentata de Egipt, potrivit presei din Israel, scrie AFP. Intre timp, secretarul de stat american John Kerry a avertizat impotriva “marilor riscuri” ale unei escaladari a violentelor in Fasia Gaza.

UPDATE Premierul Israelului: Daca Hamas respinge armistitiul, Israelul isi va extinde operatiunile militare in Gaza.

“Daca Hamas nu accepta propunerea egipteana, cum este cazul in prezent, Israelul va avea legitimitatea internationala pentru a isi largi operatiunile militare pentru a restabili calmul”, a declarat Netanyahu.

“In timpul unei saptamani, am lovit Hamas si alte organizatii teroriste foarte dur. Am impiedicat tentativiele de atacare a populatiei israeliene. Am raspuns la propunerea egipteana pentru furnizarea unei ocazii de a discuta demilitarizarea Fasiei Gaza”, a adaugat premierul, facand aluzie la rachetele si tuneluri de care dispune Hamasul in enclava palestiniana.

Potrivit acestei propuneri, armistitiul intra vigoare marti, incepand cu ora 0600 GMT (09.00 ora Romaniei).

Insa miscarea Hamas a respins incetarea focului, considerand ca ar fi o forma de "capitulare".

Intr-o saptamana, bombardamentele israeliene au provocat cel putin 189 de morti si aproape 1300 de raniti in Fasia Gaza. In paralel, peste 800 de rachete au atins teritoriul Israelului, patru persoane fiind grav ranite.

Potrivit postului de radio public din Israel, prin acceptarea initiativei egiptene, “Israelul va beneficia de o legitimitate internationala daca Hamasul isi continua atacurile”.

La o ora dupa intrarea in vigoare a armistitiului nu avusese loc niciun raid israelian in Gaza.