Date solide arata ca in jur de 2% din clericii Bisericii Romano-Catolice sunt agresori sexuali, ar fi declarat Papa Francisc intr-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, informeaza Reuters. Suveranul pontif ar fi aratat ca pedofilia este "lepra din casa noastra". Vaticanul a emis dupa publicarea interviului o declaratie in care sustine ca anumite parti din articolul publicat de cotidianul italian de stanga nu sunt corecte, inclusiv cea care il citeaza pe Papa afirmand ca printre agresorii sexuali se numara si cardinali.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Articolul publocat duminica de La Repubblica este o redare a unei conversatii de o ora dintre Papa si fondatorul publicatiei, Eugenio Scalfari, un ateu care a relatatat anterior, in repetate randuri, intalnirile sale cu seful Bisericii Romano-Catolice. Scalfari, in varsta de 90, este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti din Italia.

"Multi dintre colaboratorii mei, care lupta alaturi de mine (impotriva pedofiliei - n.red.) ma reasigura cu statistici solide care spun ca nivelul de pedofilie din Biserica se afla in jurul la 2 procente", ar fi declarat Papa Francisc.

"Aceste date ar trebui sa ma incurajeze insa trebuie sa iti spun ca nu ma incurajeaza deloc. De fapt, cred ca este foarte grav", ar fi adaugat suveranul pontif.

Papa a mai fost citat afirmand ca, desi actele de pedofilie se produc in situatii de familie, "pana si noi avem aceasta lepra in casa noastra".

Potrivit statisticilor Bisericii pentru 2012, cele mai recente disponibile, in intreaga lume sunt in jur de 414.000 de preoti romano-catolici.

Vaticanul a emis o declaratie in care noteaza ca Scalfari are obiceiul de a avea conversatii lungi cu diverse figuri publice, fara a lua notite sau fara a le inregistra, reconstruindu-le ulterior din memorie.

Desi recunoaste ca acea conversatie a avut loc, purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi, a emis o declaratie spunand nu toate frazele pot fi atribuite "cu certitudine" Papei.

Lombardi sustine, in special, ca un citat atribuit Papei, in care suveranul potif ar fi afirmat ca printre agresorii sexuali si numara si unii cardinali, nu este corect si a acuzat cotidianul ca incearca sa "manipuleze cititorii naivi".

Saptamana trecuta, pontiful original din Argentina a avut prima sa intalnire cu victime ale abuzurilor sexuale infaptuite de catre preoti.

Papa le-a spus victimelor ca Briserica ar trebui "sa planga" si "sa dea socoteala" pentru aceste abuzuri. El a promis toleranta zero pentru agresori si a aratat ca episcopii ar trebui sa fie trasi la raspundere daca au acoperit crime infaptuite de preoti din diecezele lor.