Armata israeliana a facut apel duminica la locuitorii din mai multe localitati din nordul Gazei sa evacueaze "imediat" casa lor, inainte de bombardamentele masive ce vor avea loc incepand cu ora locala 12.00, transmite AFP.

Soldati israelieni in timpul operatiunii Protective EdgeFoto: Agerpres/Xinhua

Aviatia israeliana a dispersat pliante deasupra nordului enclavei, nu departe de frontiera cu Israelul, cerand civililor sa paraseasca domiciliul pana la pranz, pentru a se refugia in sud, a explicat armata intr-un comunicat.

Este pentru prima data cand armata fixeaza un ultimatum pentru populatia din Gaza de la inceputul ostilitatilor de marti.

"Armata israeliana intentioneaza sa atace infrastructurile teroriste. Operatiunea va avea limita de timp. Cei care nu respecta instructiunile isi vor pune viata lor si a familiei lor in pericol", a avertizat armata.

Potrivit postului de radio militar, aviatia militara va trece la o noua etapa, lansand atacuri fara precedent care vor viza rampele de lansare de rachete cu raza lunga de actiune care au avut ca tinta Israelul in aceste zile.

Intre timp, alti doi palestinieni au fost ucisi duminica dimineata intr-un atac israelian, bilantul mortilor ajungand la 165 in 6 zile de ostilitati.

Este vorba de un tanar de 14 ani care a fost omorat in urma unui atac asupra unei case din jabaliya (nord) si o femeie care a murit in urma unui raid asupra taberei de refugiati din Maghazi (centru), a precizat purtatorul de cuvant al serviciilor de salvare palestiniene.

In noaptea de sambata de duminica, pentru prima data de la lansarea operatiunii ofensive, un comando de elita a Marinei a efectuat o operatiune terestra in nordul Fasiei Gaza.

"Aceasta incursiune curajoasa a vizat un sit de lansare de rachete in nordul Fasiei Gaza", a adaugat postul israelian de radio, potrivit AFP citat de Agerpres.

Bratul inarmat al Hamas a confirmat ca un comando israelian a incercat sa acosteze pe o plaja si ca s-au inregistrat schimburi de focuri cu luptatori palestinieni.

Un purtator de cuvant al armatei a declarat ulterior ca patru militari israelieni au fost raniti usor in timpul acestei operatiuni. "Pe parcursul misiunii, s-a produs un schimb de focuri, declansat de teroristi care operau la acest sit (de lansare), in timpul caruia patru militari israelieni au fost raniti usor", a spus acesta, care a refuzat sa ofere mai multe detalii cu privire la operatiunea in cauza.

La randul sau, bratul inarmat al Hamas, brigazile Ezzedine al-Qassam, a anuntat intr-un comunicat ca "au avut loc schimburi de focuri intense intre combatantii nostri (palestinieni) si militarii marinei sioniste care incercau sa patrunda in zona Sudanyia, (in nord-vestul) Fasiei Gaza".

Aceasta este prima incursiune a armatei israeliene de la lansarea, la 7 iulie, a ofensivei in Fasia Gaza.