Un important grup de blindate si de tancuri ale armatei ucrainene a ocupat pozitii la circa 23 km sud de Donetsk, marele oras din est controlat de rebelii pro-rusi, au constatat ziaristii AFP aflati la fata locului.

O coloana de tancuri, blindate si camioane, cu o lungime de un kilometru si jumatate, a ajuns cu o zi in urma venind din Mariupol (oras aflat la o distanta de 110 km de Donetsk), fara a intampina rezistenta, dupa care s-a dispersat in mai multe locuri, au precizat soldati ucraineni. In apropierea orasului Olenivka se sapau transee.

Fortele loiale Kievului vor sa incercuiasca doua dintre bastioanele insurgentilor, Donetsk si Lugansk.

Ziaristii AFP au observat un tanc si doua blindate de infanterie BMP de conceptie ruseasca in apropierea unui mic drum de tara, in spatele unor intariri sapate in pamant de un buldozer. Mai departe, se vedeau un tun anti-aerian si un grup mai important de camioane militare, ascunse printre boscheti.

In ultimele zile, fortele loiale au preluat controlul asupra mai multor orase rebele, printre care Slaviansk, sambata, iar Kievul a anuntat instituirea unei blocade a Donetskului si a Luganskului.

Presedintele Petro Poroshenko si alti oficiali ucraineni au precizat ca au ordonat ca operatiunile impotriva insurgentilor sa fie efectuate astfel incat sa nu provoace pierderi in randul populatiei civile. Dar, potrivit martorilor oculari, o serie de tiruri ale armatei ucrainene au atins cartiere rezidentiale din Lugansk.