Militantii prorusi din asa-numita Republica separatista Populara Donetk recunosc ca au primit armament din Rusia, dar se plang de calitatea slaba si de gradul de uzura mare ale armelor, potrivit unei inregistrari transmise HotNews.ro de Ministerul Afacerilor Externe ucrainean.

Armament rusesc cu documente aferente livrate rebelilor separatisti din Ucraina, potrivit MAE ucraineanFoto: MAE ucrainean

In imagini, militantii prorusi din Donetk discuta cu politogul ruso-armean Serghei Kurginian, pe care MAE ucrainean il numeste propagandist al Kremlinului. Intreaga discutie are loc in limba rusa, MAE ucrainean transmitand presei o traducere in engleza.

Conversatia are loc la Slovyansk, punct focal al conflictului dintre rebelii pro-rusi sepratisti si autoritatile oficiale ucrainene.

In imagini, seful auto-proclamatului stat major al rebelilor de la Slovyansk, care se afla sub comanda liderului separatist Igor Girkin / Strelkov, considerat terorist de guvernul de la Kiev, s-a simtit indignat ca Rusia nu-i ajuta cu arme si echipamente pe militantii pro-rusi.

"Nu v-a furnizat Rusia asistenta militara si tehnica? Nu v-a dat Rusia orice arme sau orice mitraliere?! Minti ... Am vazut acest echipament militar in diferite puncte pe care eu nu le pot mentiona din cauza camerelor video. Aceste sunt vehicule blindate moderne, vehicule de artilerie autopropulsate Nona, de exemplu"- a spus Kurginian.

Seful statului major al rebelilor se plange ca multe dintre echipamente erau furate si nefunctionale.

"Stiati ca aceste Nona au fost furate? Unul din trei nu functioneaza. Celalalt a fost furat. Pot sa va spun despre lansatoare de grenade, despre rachetele ghidate antitanc, care urmau sa fie distruse in 2001. Unul din cinci lansatoare de grenade si una din patru rachete antitanc pot fi utilizate"- s-a plans comandatul rebelilor, potrivit traducerii oferite de MAE ucrainean.

Un alt sef de stat major al rebelilor de la Slovyansk, care a refuzat sa se identifice, a declarat ca au primit "trei tancuri si trei vehicule de lupta de infanterie". "Vorbim despre Slovyansk acum, chiar fara a mentiona alte orase" - a adaugat el.

La randul sau, liderul separatist autoproclamat Pavel Gubarev a adaugat ca in regiunea Donbas exista "unitati armate dar ele nu sunt folosite la lupta", potrivit traducerii MAE ucrainean.

"In ultimele trei saptamani am primit 30-40 de tancuri, pe care nu le-am avut inainte" - a adaugat, la randul sau, "seful de personal". "Tancurile n-au nevoie si de unitati de lupta?!", s-a revoltat Gubarev.

"In acelasi timp, sunt livrate SKS (carabinele semi-automate Simonov), PTRS (pustile antitanc Simonov), folosite pe vremea Marelui Razboi Patriotic. De ce nu livreaza lansatoare de rachete ghidate anti-tanc sau lansatoare de grenade Hashima anti-tabc (RPG)?"- spune seful de stat major al rebelilor pro-rusi.

Kurginian le raspunde rebelilor: "Acum trecem la lansatoare de rachete ghidate antitanc".

"Acest lucru este foarte important, pentru ca suntem expusi la o gramada de tancuri si nu avem nimic care sa le bata ... doar unul dintre cele cinci lansatoare de rachete antitanc ghidate a functionat" - a raspuns seful de personal.

Potrivit traducerii, Kurginian recunoaste deficientele aparute in livrarea armamentului din Rusia catre rebelii separatisti din Ucraina, insa da asigurari ca va incerca sa convinga societeta rusa sa militantii pro-rusi trebuie sa primeasca armele.

"Eu cred ca, pana de curand, echipamentul militar livrat catre voi a fost ingrozitor... pana prin 3 iulie. De atunci, s-au mai imbunatatit. Dar ele nu sunt suficiente, suntem de acord. Sarcina mea este de a convinge societatea rusa ca ar trebui sa primiti o multime de sisteme de rachete antitanc Fagot, o multime de sisteme de rachete antitanc Kornet. Ar trebui sa va dea o multime de rachete sol-aer Igla. Cred ca va putem ajuta cu arme. Veti primi armele pe care le-am mentionat si echipamentele de care aveti nevoie", i-a asigurat Kurginian pe rebelii anti-Kiev.