Coreea de Nord a anuntat, miercuri, moartea arhitectului programului balistic si nuclear al tarii, generalul in retragere Jon Pyong-Ho, al carui nume figureaza pe lista persoanelor vizate de sanctiuni internationale, potrivit Mediafax.

Jon, care s-a retras din viata publica in 2011, a decedat in urma unui atac de cord, marti, la varsta de 88 de ani, a precizat agentia oficiala nord-coreeana KCNA.

Phenianul ii pregateste funeralii nationale si cortegiul va fi condus de liderul tarii, Kim Jong-un, a precizat agentia, care subliniaza ca barbatul "si-a consacrat toata viata industriei apararii".

Consilier apropiat al tatalui lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, care a condus tara pana la moartea sa in decembrie 2011, fostul general a condus si supervizat primul test nuclear al Coreei de Nord, in octombrie 2006.

Potrivit site-ului de expertiza privind Coreea de Nord, NK Leadership Watch, Jon a supervizat dezvoltarea rachetelor balistice cu raza scurta de actiune in anii '90 si a oferit planurile de conceptie Pakistanului in schimbul unor informatii privind tehnologia de imbogatire a uranului prin ultracentrifugare.

In 2008 si 2009, Jon Pyong-Ho a condus cel de-al doilea test cu racheta cu raza lunga si al doilea test nuclear.

Potrivit serviciilor de informatii americane, barbatul era o figura cheie a activitatilor de comert international cu armament desfasurate de Phenian, in special prin trimiterea unor componente pentru rachetele cu raza lunga de actiune, reactoare nucleare si arme conventionale, catre tari precum Iran, Siria si Myanmar.

El face parte dintre persoanele vizate in mod special de sanctiunile decise de Statele Unite, Natiunile Unite si Uniunea Europeana.

In omagiul sau, KCNA subliniaza "contributia speciala" a lui Jon, care a transformat Coreea de Nord in "stat nuclear capabil sa produca si sa lanseze sateliti".