Abdullah Abdullah s-a declarat vineri castigator al alegerilor prezidentiale din Afganistan, respingand rezultatul numaratorii voturilor care indica un avans clar al oponentului sau Ashraf Ghani, si starnind astfel temeri ca procesul electoral ar putea rezulta in violente comunitare, scrie AFP.

"Fara nicio indoiala, suntem castigatorii alegerilor", a declarat Abdullah la pranz, in fata a cateva mii de sustinatori adunati la Kabul.

Luni seara, rezultatele partiale anuntate de Comisia Electorala Independenta aratau ca Ghani a obtinut 56,4% dintre voturi fata de 43,5% obtinute de Abdullah.

Rezultatele anuntate nu sunt "definitive", a avertizat presedintele Comisiei, Ahmad Yusuf Nuristani. "Acest lucru nu desemneaza castigatorul" alegerilor, ramand etapa examinarii contestatiilor, actiune ce urmeaza sa fie desfasurata de catre Comisia de Contestatii, a aratat Nuristani.

Echipa lui Addullah Abdullah, care sustine ca votul a fost fraudat masiv in favoarea lui Ashraf Ghani, a denuntat imediat "o lovitura de stat" impotriva poporului, instigata de Comisia Electorala Independenta, in timp ce Ghani revendica o victorie "in cadrul regulamentului".