Fortele guvernamentale ucrainene au reluat controlul asupra orasului Slaviansk din estul tarii, anunta AFP si Reuters, intr-o miscare descrisa de The Guardian drept "cea mai importanta victorie tactica de la inceputul conflictului". Slaviansk a fost, din luna aprilie, una dintre redutele sepaatistilor pro-rusi, iar soldatii ucraineni au pus simbata drapelul galben-albastru al tarii pe sediul primariei locale.

Militarii ucraineni au pus steagul national in SlavianskFoto: Captura YouTube

Ora 11:20: Rebelii pro-rusi se repliaza la Donetk, dupa ce fortele guvernamentale au preluat controlul asupra orasului Slaviansk.

Dupa lupte care au durat aproape intreaga zi, un convoi al separatistilor cu autobuze militare si vehicule de lupta a parasit orasul, iar aproximativ 150 de militari ucraineni au inceput sa patruleze in centrul localitatii.

Noul ministru al Apararii, Valeri Heletei, a confirmat victoria intr-un comunicat de presa postat pe site-ul presedintelui Petro Porosenko.

Slaviansk, orasul aflat in Estul tarii, avea o populatie de circa 130.000 de locuitori inainte de inceperea conflictului. In jurul orasului s-au dat lupte sustinute, soldate cu circa 200 de victime intre militarii ucraineni, dar si cu pierderi serioase pentru rebelii.

Rebelii pro-rusi au recunoscut infringerea, unul dintre lideri spunind pentru agentia rusa Interfax ca "din cauza numarului mare de forte ucrainene, unitatile Republicii Populare Donetk (autoproclamata si nerecunoscuta - n.red.) au fost fortate sa-si paraseasca pozitiile".

Victoria de la Slaviansk este cel mai important triumf obtinut de Ucraina in fata separatistilor dupa alegerea noului presedinte al tarii, Petro Porosenko.