Liderul jihadistilor Statului Islamic din Irak si ai Levantului (SIIL), Abu Bakr al-Baghdadi, desemnat duminica de catr grupare "califul Ibrahim", a aparut sambata pentru prima data intr-o inregistrare video, postata pe site-uri jihadiste, in care le cere tuturor musulmanilor sa i se supuna, transmite AFP.

Abu Bakr al-BaghdadiFoto: Captura Youtube.com

Seful jihadist sunnit a lansat acest apel intr-o predica sustinuta vineri la Mosul, al doilea cel mai important oras din Irak (nord), cucerit ,odata cu bucati mari de teritoriu, in cadrul ofensivei lansate de catre jihadisti pe 9 iunie.

Aparitia sa intr-o moschee din Mosul, in timpul rugaciunii saptamanale a musulmanilor desfasurate vinerea, marcheaza o schimbare semnificativa in atitudinea liderului SIIL, care a actionat pana in prezent din umbra.

"Eu sunt Wali (liderul - n.red.) desemnat pentru a va conduce, insa nu sunt mai bun ca voi; daca credeti ca am dreptate, ajutati-ma, iar daca credeti ca gresesc sfatuiti-ma si puneti-ma pe calea cea dreapta", a spus Abu Bakr al-Baghdadi, care poarta o barba lunga si neagra, un turban si o abaya (vesmant traditional lung si lejer) negre.

"Supuneti-va mie tot atat cat va supuneti lui Allah in voi", a adaugat liderul jihadist, nascut in 1971 in orasul Samarra, la nord de Bagdad.

AFP precizeaza ca autentificarea inregistrarii video nu a fost posibila imediat.

Jihadistii Statului Islamic din Irak si ai Levantului au anuntat la sfarsitul lunii iunie reinfiintarea califatului, o forma politica islamica disparuta din aceasta zona de aproape un secol, pe teritoriile pe care le controleaza intre Alep (nordul Siriei) si provincia Dyiala in estul Irakului.

Intr-o inregistrare audio difuzata pe internet, "Statul islamic" l-a desemnat ca sef pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" si implicit "seful musulmanilor de pretutindeni".

Califatul se numeste "Statul islamic" si este "visul oricarui musulman" si "dorinta oricarui jihadist".

Califatul este un regim politic mostenit din timpurile profetului Mahomed, insa a disparut odata cu prabusirea Imperiului otoman in anii 1920. Califul este succesorul profetului si are datoria de a aplica legea pe pamantul islamic.