O "mare parte" dintre rebelii prorusi si principalul lor lider, Igor Strelkov, au fugit din Slaviansk, unul dintre bastioanele insurgentilor din estul tarii, in fata fortelor de la Kiev. In urma reusitei trupelor guvernamentale, presedintele ucrainean Petro poroshenko a ordonat armatei sa arboreze drapelul ucrainean pe cladirea primariei din bostionul separatist, care a fost folosita in ultimele luni cu functia de cartier general al insurgentilor. Liderul auto-proclamat al Republicii Populare Donetsk a declarat si el sambata, citat de Interfax, ca separatistii pro-rusi din estul Ucrainei sunt fortati, de catre ofensiva armata guvernamentala, sa isi abandoneze pozitiile de-a lungul frontului lor nordic.

Steagul ucrainean, arborat la SlavianskFoto: Facebook/ Euromaidanpr

Ora 18:11 Lider rebel, citat de Interfax: Trupele ucrainene imping separatistii pro-rusi

Separatistii pro-rusi din estul Ucrainei sunt fortati, de catre ofensiva armata guvernamentala, sa isi abandoneze pozitiile de-a lungul frontului lor nordic, a declarat sambata liderul auto-proclamat al Republicii Populare Donetsk, citat de Interfax, potrivit Reuters.

"Fortele punitive al Ucrainei (...) au trecut la o ofensiva pe scara larga", a declarat liderul pro-rus Alexandr Borodai.

"Avand in vedere superioritatea numerica disproportionala a trupelor dusmane, unitatile fortelor armate ale Republicii Populare Donetsk au fost fortate sa paraseasca pozititiile detinute in sectorul nordic al frontului si sa mearga catre pozitii pregatite in avans", a adaugat liderul separatist.

Ora 13:41 Porosenko a ordonat ridicarea drapelului ucrainean in bastionul rebel cucerit

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat sambata armatei sa didice drapelul ucrainean in bastionul separatist Slaviansk, in urma succesului inregistrat de operatiunea militara impotriva insurgentilor din oras, informeaza administratia prezidentiala de la Kiev, citata de Reuters.

In comunicatul postat pe site-ul presedintiei ucrainene se arata ca nou numitul sef al fortelor armate ucrainene l-a informat pe Porosenko ca luptatorii separatisti au incercarcat sa sparga liniile trupelor guvernamentale insa s-au confruntat cu tiruri de arma mortale. Separatistii au pierdut un tanc si alte vehicule blindate.

"Presedintele a dat ordinul (....) ca drapelul de stat sa fie ridicat deasupra birourilor consiliului orasenesc din Slaviansk", se arata in comunicat, referindu-se la principalele cladiri in care rebelii si-au facut cartierul general.

O "mare parte" dintre rebelii prorusi si principalul lor lider, Igor Strelkov, au fugit din Slaviansk, unul dintre bastioanele insurgentilor din estul tarii, in fata fortelor de la Kiev, a scris sambata dimineata ministrul ucrainean de Interne Arseni Avakov pe pagina de Facebook, potrivit AFP.

"Inainte de rasarit, serviciile de informatii au raportat ca Ghirkin (Igor Strelkov, acuzat de Kiev ca ar fi colonel din randul serviciilor militare ruse de informatii - n.red.) si o mare parte din combatanti au fugit din Slaviansk, semanand confuzie in randul putinilor (insurgenti - n.red.) care au mai ramas", a scris Avakov.

"Au fugit spre Gorlivka", un oras aflat cu 260.000 de locuitori situat la 50 km sud-est de Slaviansk, a precizat ministrul ucrainean.

"Civilii vin la punctele de control si aduc armele si vestele antiglont lasate in urma de combatanti", sustine Avakov.

"Intre orele 8 si 9 dimineata, am vazut insurgenti parasind Slaviansk-ul prin Kramatorsk (un oras aflat la o distanta de 15 km - n.red.). Spuneau: 'Orasul a cazut, toata lumea pleaca'", a scris la randul sau pe Twitter Tania Lokchina, un observator rus al ONG-ului Humar Rights Watch prezent in regiune.

Cu o zi inainte, Igor Strelkov, lider al fortelor proruse din Slaviansk si "ministru al Apararii" in cadrul "Republicii Populare Donetsk", a adresat Moscovei un apel pentru ajutor, aratand ca fara aprijin rusesc orasul va cadea in scurta vreme in mainile fortelor guvernamentale ucrainene.

Tot sambata, ministrul Avakov a scris pe pagina sa de Facebook ca fortele de la Kiev au distrus, de asemenea, cartierul general al insurgentilor prorusi din Donetsk, situat in orasul Artemivsk, in zudul bastionului separatist.

"Pe seara, batalionul Ministerului de Interne 'Artemivsk' a condus un atac la Arteivsk. Cartierul general al Republicii Populare Donetsk a fost distrus", a scris Avakov.

"In scurt timp, situatia va deveni pasnica la Artemivsk. Bineinteles, pacea va fi asigurata de batalionul 'Artemivsk' si de catre fortele" ucrainene, a continuat ministrul.

Orasul Artemivsk, cu o populatie de circa 77.000 de locuitori, este situat la sud de Donetsk si reprezinta un alt bastion separatist prorus din estul tarii.

Avakov a mai anuntat vineri ca armata ucraineana a recastigat controlul asupra orasului Mikolaivka (15.000 de locuitori), din suburbiile Slaviansk-ului, luand in jur de 50 de prizonieri.