Camera inferioara a Parlamentului german a adoptat joi o noua lege privind cetatenia, relaxand unele dintre cele mai stricte reguli din Europa, permitandu-le tinerilor germani de origine straina sa detina doua pasapoarte, o decizie de care beneficiaza in principal extinsa comunitate turca, informeaza Reuters.

Pana acum, copiii de imigranti din tarile din afara UE erau nevoiti sa aleaga la varsta de 23 de ani intre cetatenia germana si cea a tarii de origine a parintilor lor.

Interdictia privind dublul pasaport este de mult timp criticata de comunitatea de aproximativ trei milioane de persoane de origine turca din Germania, din care mai putin de jumatate au luat cetatenia germana. Tinerii pot sa aiba acum doua pasapoarte daca, la varsta de 21 de ani, pot sa dovedeasca faptul ca au trait in Germania pentru cel putin opt ani ori au mers la scoala in aceasta tara timp de sase ani si au obtinut calificari, citeaza Agerpres.

Liderii comunitatii turce au criticat noua lege, deoarece se aplica doar tinerilor si nu-i vizeaza si pe cei mai in varsta, multi dintre care traiesc de decenii in Germania.

Dubla cetatenie a fost unul din proiectele favorite ale social-democratilor (SPD), care se afla la guvernare cu conservatorii condusi de cancelarul Angela Merkel. Conservatorii s-au opus mult timp dublei cetatenii, sustinand ca este imposibil ca cineva sa fie loial fata de doua tari in acelasi timp.

Zi istorica pentru Germania: legea salariului minim pe economie a fost votata in Bundestag

Bundestag-ul a votat legea salariului minim pe economie. Incepand cu 1 ianuarie 2015, 3,7 milioane de angajati din Germania vor profita de prevederile acestei legi, care prevede minimum-ul salarial pe ora, de 8,50 euro. Exceptie fac tinerii sub 18 ani si fostii someri, in primele sase luni de la reangajare.

In scopul aplicarii corecte a noii legi, s-au luat deja si masuri administrative menite sa combata evaziunea fiscala: au fost angajati 1.600 de noi functionari, la serviciul din cadrul Vamii germane, care se ocupa de munca la negru.

Salariul minim pe economie e un proiect de prestigiu al stangii germane. Stanga radicala (Die Linke), care este momentan principalul partid de opozitie, a cerut initial 10 euro pe ora.

Social-democratii au ajuns insa la un consens cu crestin-democratii, stabilind pragul salarial la 8,50 euro. (Dani Rockhoff)