Vladimir Putin s-a prezentat marti in calitatea de aparator al Europei, a independentei sale, si in special a Frantei, victima unui "santaj" american, intr-un discurs de politica externa care reafirma ambitiile Rusiei fata de batranul continent, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

"Politica independenta a Rusiei nu place deloc celor care continua sa pretinda un rol exceptional. Evenimentele din Ucraina au aratat ca acest mode de relatii cu Rusia (...) nu functioneaza", a spus el, in fata corpului diplomatic rus.

El a reafirmat astfel, intr-o aluzie clara la Statele Unite, rivalitatea cu marele adversar din perioada Razboiului Rece, care s-a acutizat in urma crizei sirienei si, in special, a celei ucrainene.

Putin a aparat dreptul Rusiei de a-si proteja interesele geostrategice in Ucraina, afirmand ca, daca nu ar fi intervenit in Crimeea, fortele NATO s-ar fi instalat rapid in peninsula care gazduieste istoric flota rusa din Marea Neagra.

"In definitiv, toate lucrurile pentru care Rusia se lupta din vremea lui Petru cel Mare si chiar inainte ar fi fost sterse", a declarat presedintele rus.

"Sper ca pragmatismul va prevala, ca occidentalii isi vor abandona ambitiile (...), vor incepe sa construiasca relatii pe picior de egalitate, cu respect reciproc", a concluzionat el.

Cartea europeana

Subliniind "alianta ruso-chineza", pecetluita printr-un imens contract gazeifer semnat in iunie, Vladimir Putin a jucat cartea europeana impotriva Statelor Unite.

"Din ce in ce mai multi responsabili politici si economici europeni inteleg ca se doreste pur si simplu folosirea Europei in interesul unei parti terte, ca devine ostatica abordarilor ideologice si pe orizont scurt", a declarat Putin.

In ceea ce priveste criza ucraineana, in care diplomatia rusa denunta de saptamani intregi rolul nefat al unei terte parti - Statele Unite - Putin a evocat in mai multe randuri eforturile sale alaturi de "colegi europeni" pentru a se ajunge la pace.

O distinctie facuta deliberat, potrivit lui Dimitri Trenin, de la filiala rusa a Centrului Carnegie.

Putin "nu mai insista asupra lumii rusesti sau a Eurasiei, ci asupra rolului destabilizator al creatorilor de democratie'", respectiv Statele Unite, apreciaza Dmitri Trenin.

"Este vorba despre fisurarea aliantei dintre Europa si Statele Unite", a adaugat el.

"Putin spera ca UE va inceta sa mai fie ecoul Washingtonului si va incepe sa vorbeasca cu propria sa voce", spune politologul pro-Kremlin Serghei Markov.

Franta, BNP, Mistral

Pe aceasta axa, presedintele rus a ales sa mizeze pe Franta, traditional mai distanta fata de liderul american din cadrul NATO si care se gaseste acum intr-o pozitie delicata dupa ce a incheiat cu Kremlinul un contract pentru constructia a doua nave Mistral in valoare de peste un miliard de euro.

"Suntem la curent cu presiunile pe care partenerii nostri americani le exercita asupra Frantei pentru a renunta la livrarea navelor Mistral in Rusia" si ca i s-a dat de inteles ca, daca renunta, "sanctiunile asupra bancilor vor fi ridicate sau reduse". "Cum putem califica acest lucru altfel decat santaj?", s-a intrebat el, intr-un discurs despre politica externa.

"Ceea ce se intampla in acest moment cu bancile franceze provoaca doar indignare in Europa si la noi", a subliniat el.

In conditiile in care, in fata amenintarilor sanctiunilor Uniunii Europene, Rusia a amenintat in iunie ca se orienteaza complet spre Asia, Putin si-a plasat demonstrativ marti tara in Europa. Cu ambitia afisata de a apara continentul de ingerinte nefaste si destablizatoare.

"Avem cu totii nevoie in Europa de o plasa de siguranta, pentru ca precedentele irakian, libian, sirian si ucrainean sa nu devina o boala contagioasa", a declarat el, cerand diplomatilor rusi sa "pregateasca propuneri" in acest sens, fara a preciza insa ce forma ar putea lua aceste propuneri si nici pe ce teren vor fi formulate.