Guvernul japonez vrea sa "reinterpreteze" constitutia pacifista tarii si sa impuna o noua doctrina, cea a "auto-apararii colective", care ar oferi armatei dreptul de a participa la operatiuni militare externe, pentru a-si ajuta aliatii, in primul rand SUA, dar initiativa se loveste de o opozitie puternica in randul opiniei publice. Duminica, un japonez si-a dat foc in semn de protest iar sondajele arata ca peste jumatate dintre niponi prefera actuala forma de interpretare a constitutiei, scrie AFP.

Asezat pe o macara metalica deasupra unei pasarele pietonale din apropierea garii Shinjuku, un cartier foarte frecventat din Tokyo, un barbat in costum si cravata, de circa 60 de de ani, a incercat duminica sa se sinucida, dandu-si foc, dupa ce a vorbit peste o ora multimii pentru a-si exprima opozitia fata de reforma constitutionala.

Atentie! Imagini violente!

Luni dimineata, purtatorul de cuvant al guvernului, Yoshihide Suga, s-a abtinut sa faca orice comentariu legat de acest eveniment, amplu preluat pe retelele sociale, si a confirmat ca guvernul intentioneaza sa dea marti unda verde noii doctrine a tarii: dreptul la "auto-aparare colectiva".

Aceasta evolutie dorita de premierul nationalist Shinzo Abe constituie o turnura majora in istoria Japoniei de dupa al doilea Razboi Mondial.

Bazandu-se pe raportul unui panel de experti pe care i-a numit chiar el, Shinzo Abe vrea ca armata sa joace un mai mare rol extern si sa nu ramana cantonata, ca pana acum, la auto-aparare.

"Ne aflam in stadiul final" al discutiilor dintre partidele coalitiei aflate la putere, a afirmat luni Suga, o aluzie la faptul ca, daca formatiunea lui Abe, Partidul Liberal-Democrat (PLD), nu are nicio problema sa sustina acest proiect, aliatul sau Noul Komeito este mai reticent la ideea de a schimba sensul Constitutiei.

Guvernul ar trebui, cel mai probabil, sa aprobe proiectul marti, o zi simbolica ce marcheaza a 60-a aniversare a crearii "Fortelor de Autoaparare", numele oficial al armatei japoneze

Dupa ce a capitulat in 15 august 1945, SUA au impus Japoniei o Constitutie, niciodata schimbata pana in prezent, in care articolul noua consacra renuntarea "pentru totdeauna" la razboi.

Toate sondajele recente arata ca peste jumatate dintre japonezi raman atasati acestei constitutii pacifiste si se opun la participarea soldatilor niponi la orice actiune militara externa.

"Opinia publica se poate schimba", a declarat pentru AFP un inalt functionar al ministerului Afacerilor externe.

In fata acestei opozitii si in special din cauza complexitatii legale de reformare a Constitutiei, Shinzo Abe a preferat in cele din urma sa "reinterpreteze" legea fundamentala, pentru a evita un posibil revers si pentru a-si convinge micul aliat Komeito sa nu se opuna proiectului.

Constitutia prevede mai multe bariere la schimbarea sa: articolul 96 precizeaza ca amendamentele trebuie sa fie introduse la initiativa parlamentului bicameral prin votul a cel putin doua treimi din membrii fiecarei camere. Amendamentele trebuie ulterior aprobate prin referendum cu o majoritate a voturilor.

In lupta sa pentru amendarea legii fundamentale si in incercarea de a intoarce pagina razboiului, infrangerii si pocaintei, Shinzo Abe a invocat degradarea mediului securitar al Japoniei, o aluzie clara la ambitiile regionale in crestere ale Chinei.

Beijingul, care are un conflict teritorial cu Japonia in Marea Chinei orientale, denunta in mod regulat politica Japoniei, calificata de China drept "deriva militarista".