Papa Francisc, ale carui critici legate de capitalismul salbatic i-au atras in trecut eticheta de marxist, a afirmat, intr-un interviu publicat duminica, ca steagul crestinismului a fost furat de comunisti, scrie Reuters.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Suveranul pontif in varsta de 77 de ani a acordat un interviul cotidianului Il Messaggero, cu ocazia sfintilor Petru si Pavel.

El a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile publicate pe un blog al prestigioasei publicatii The Economist, in care se afirma ca declaratiile sale critice legate de capitalism aduc a leninism.

"Pot doar sa spun - comunistii au furat steagul nostru. Steagul saracilor este crestin. Saracia este in centrul evangheliei", a spus el, citand pasaje biblice in care se vorbeste despre nevoia de a-i ajuta pe cei saraci, blonavi si nevoiasi.

"Comunistii spun ca toate acestea inseamna comunism. Sigur, douazeci de secole mai tarziu. Astfel incat, atunci cand vorbesc, le poti spune: 'Dar atunci sunteti crestini'", a adaugat Papa, razand.

De la alegerea sa, in martie 2013, Francisc a atacat in repetate randuri sistemul economic global, pe care il considera insensibil la nevoile saracilor.

La inceputul acestei luni, el a criticat averile castigate din speculatii financiare si a afirmat ca speculatiile pe materii prime sunt scandaloase, in conditiile in care compromit accesul celor mai sarace persoane la hrana.