Tentativele de fortare a Ucrainei sa aleaga intre Rusia si Uniunea Europeana au dus tara la dezbinare, a comentat vineri Vladimir Putin, dupa ce Ucraina a semnat, alaturi de Republica Moldova si Georgia, acordurile de asociere cu Uniunea Europeana, relateaza AFP.

“Lovitura de stat anticonstitutionala de la Kiev si tentativele de a impune poporului ucrainean o alegere artificiala intre Europa si Rusia au impins societatea catre o dezbinare interna dureroasa”, a declarat Putin la televiziunea rusa.

“In sud-estul tarii, sangele curge, o catastrofa umanitara reala este in curs, zeci de mii de persoane fug de lupte pentru a gasi refugiu in alta parte, inclusiv in Rusia”, a spus Putin.

El a pledat si pentru o prelungire a armistitiului intre trupele ucrainene si insurgentii prorusi, care ia sfarsit vineri.

“Este esential ca Ucraina sa isi regaseasca drumul pacii, al dialogului si al reconcilierii. Principalul este sa instauram un armistitiu durabil si conditii pentru un dialog intre autoritatile de la Kiev si reprezentantii regiunilor din sud-est”, a indicat presedintele rus.