Trupele speciale ale armatei irakiene au efectuat joi o operatiune heliopurtata si au preluat controlul universitatii din Tikrit, oras cazut in mainile insurgentilor jihadisti, informeaza AFP citand responsabili din randul armatei irakiene.

Zeci de militari au preluat controlul asupra cladirii dupa luote cu insurgentii, a declarat pentru AFP guvernatorul provinciei Salahuddin (nord), Ahmed Abdallah al Jobouri.

Un ofiter irakian a precizat ca operatiunea fortelor speciale ale armatei irakiene isi propune sa deschida calea catre o recuperare totala a acestui oras nordic, bastion traditional al presedintelui demis Saddam Hussein.

Universitatea este situata pe drumul catre Baiji, cea mai mare rafinarie de petrol din Irak, si catre o baza militara din nordul orasului pe care insurgentii au cucerit-o in timpul ofensivei.

Insurgentii sunniti au declansat la 9 iunie o ofensiva fulger in Irak, preluand controlul asupra unor zone intinse din cinci provincii de la nord si vestul Bagdadului, provocand peste 1.000 de morti si sute de mii de refugiati, potrivit ONU.

In primele zile ale ofensivei, fortele de securitate au demonstrat o rezistenta foarte scazuta, mai multi politisti si soldati abandonandu-si pozitiile.

Dupa debandada initiala, fortele irakiene au incercat sa se regrupeze, recastigand unele orase, dar se lupta din greu sa respinga progresia insurgentilor si nu reusesc sa recupereze teritoriile pierdute.