Liderii europeni par decisi sa impuna candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei iar britanicul David Cameron, parasit de aliatii sai, a ramas aproape singurul care refuza sa respecte rezultatul alegerilor europene, scrie AFP.

Cameron a amenintat marti ca va cere un vor daca partenerii sau "incearca sa recurga la nominalizarea lui Jean-Claude Juncker". Cancelarul Angela Merkel i-a replicat miercuri: "Avem nevoie de o majoritate calificata".

"Este exact ceea ce este prevazut in tratate. Nu va fi deci o drama daca vom avea doar o majoritate calificata", a subliniat ea.

Decizia este clara si fara apel: Votul va avea loc deoarece partenerii Marii Britanii nu vor sa modifice regulile pentru a satisface cerintele lui David Cameron si nici sa intarzie calendarul pentru a evita un conflict cu Parlamentul European.

Iar prmierul britanic va fi infrant. Pentru a bloca, are nevoie de o majoritate calificata, deci trebuie sa reuneasca 92 de voturi. Ori, aliatii sai l-au parasit unul dupa altul.

Suedezul Fredrik Reinfeldt a anuntat miercuri ca este favorabil unei nominalizari a lui Juncker, dupa ce orgnizase, in urma cu doua saptamani, o reuniune anti-Juncker la Harpsund. Un alt aliat, premierul olandez Mark Rutte, s-a raliat si el acestei pozitii.

Omologul lor ungar Viktor Orban se declara in continuare ferm impotriva nominalizarii fostului premier luxemburghez.

Prin urmare, vor fi respectate procedurile. Iar dupa desemnarea lui Juncker, vineri, nominalizarea sa va fi supusa votului Parlamentului European in a doua sesiune, in perioada 14 - 17 iulie si are nevoie de cel putin 376 de voturi pentru.

Presedintia Comisiei Europene nu va fi discutata oficial la summitul european decat vineri, dar nu se mai pune problema de a fi legata de alte posturi. Nominalizarile pentru presedintia Consiliului, a sefului diplomatiei europene si a presedintiei Eurogrup vor fi discutate ulterior, a precizat o sursa europeana.

Un summit extraordinar ar putea fi organizat la jumatatea lunii iulie, a precizat o alta sursa europeana. Data de 16 iulie este din ce in ce mai evocata, dar nu a fost confirmata inca.