Aproape 600.000 de persoane au votat in primele 3 zile ale referendumului neoficial pentru implementarea unor reforme democratice in Hong Kong, parte a unei campanii civile catalogate drept ilegale de catre conducerea fostei colonii britanice si de catre liderii Partidului Comunist Chinez de la Beijing, transmite Reuters.

Miting pro-democratie in Hong KongFoto: Captura YouTube

Hong Kongul a revenit la China in 1997, cu autonomie larga in formula "o tara, doua sisteme" si cu o promisiune veche de democratie deplina.

Ina tensiunile sociale au crescut constant, locuitorii fiind ingrijorati de faptul ca multe libertatile civile sunt incalcate. Activistii pro-democratie au avertizat cu blocarea districtul financiar al orasului in cazul in care China nu isi respecta promisiunile.

Perioada de votare in cadrul referendumului online neofical a fost extinsa din 22 iunie pana in 29 iunie, dupa ce site-ul a devenit saptamana trecuta tinta unui atac cibernetic care i-a determinat pe organizatori sa deschida duminica 15 birouri de votare in oras. Cei interesati au votat pana acuma online si prin intermediul smartphone-uri.

In timp ce Beijing spune ca Hong Kong poate merge mai departe cu organizarea de alegeri locale 2017 pentru primaria orasului, experimentul democratic cu cea mai mare anvergura din China de la instaurarea comunismului in 1949, unii inalti oficiali chinezi au exclus posibilitatea de a permite locuitorilor sa nominalizeze candidati.

Mini-constitutia Hong Kongului specifica, de altfel, ca alegerea candidatilor poate fi facuta doar de catre un comitet de nominalizare. Activistii pro-democratie sustin ca aceasta prevedere ar trebui schimbata pentru a permite nominalizari facute de catre public.

Saptamana trecuta, Beijingul si-a reafirmat controlul total asupra Hong Kong-ului, fapt perceput de multi drept un avertisment voalat. Miscarea a starnit un val de furie in oras, existand temeri privind o posibila interventie directa.

La unul dintre birourile de votare, in jur de 20 de membri ai unui grup pro-Beijing strigau la alegatorii care au infruntat ploaia incercand sa ii convinga sa nu voteze.

"Va trimiteti copiii pe campul de lupta", a strigat unul dintre ei catre alegatori.

Buletinul de vot, realizat de activistii de la Occupy Central, propune alegatorilor 3 optiuni, toate incluzand votul popular. Exista si o optiune de abtinere.

Deocamdata nu a fost dat niciun rezultat partial al votului.

Peste 590.000 de voturi au fost exprimate pana duminica, potrivit organizatorilor, aacestea reprezentand aproape 10% din populatia de 7 milioane a Hong Kongului.

Occupy Central a declarat ca spera ca referendumul sa adune 300.000 de oameni si ca tinta este mobilizarea a mii de persoane pentru a iesi pe strazile din districtul financiar al orasului ca parte a campaniei de solicitarea a democratiei depline.

Au fost cateva saptamani aglomerate pentru grupurile pro si anti-conducerea actuala. Grupul pro-Beijing Maoritatea Tacuta a lansat saptamana trecuta un video in care avertizeaza cu privire la posibilele decese si haosul general care vor fi provocate de continuarea protestelor Occupy Central. Intr-o scena poate fi vazut un pumnal care strapunge o inima care simbolizeaza districtul financiar central.

In cadrul unui miting pro-referendum organizat vineri, peste 100 de persoane s-au adunat in zona Central si au cantat impreuna "Do You Hear the People Sing?" din musicalul "Les Miserables".

Ziarele pro-Beijing, oficialii chinezi si magnatii din Hong Kong au criticat puternic campania Occupy Central, sustinand ca aceasta va afecta Hong Kongul.

Activistii sustin caeste vorba despre miscare pasnica care cere "o alegere reala" pentru votantii din Hong Kong.