Papa Francisc i-a indemnat sambata pe catolici sa "combata" puternica Mafie din Calabria - 'Ndrangheta - pe care a excomunicat-o pentru ca "dispretuieste bunul comun", in cursul unei vizite in aceasta regiune defavorizata din sudul Italiei, transmite Mediafax.

Papa FranciscFoto: Agerpres/AP

"'Ndrangheta inseamna adorarea raului si dispretul fata de bunul comun", a denuntat el, intrerupt de aplauzele celor aproximativ 10.000 de persoane adunate la slujba care marca finalul scurtei sale vizite, pe plaja Sibari, in apropiere de Cassano allo Jonio.

"Acest rau este necesar sa fie combatut. Trebuie sa i se spuna <>. Biserica (...) trebuie sa se angajeze si mai mult (...). Acest lucru il cerem tinerilor nostri aflati in cautarea sperantei", a subliniat el.

Adresandu-se tinerilor, Francisc a adaugat "dragi tineri, nu va lasati speranta furata".

"Cei care au ales in viata lor calea acestui rau, ca mafioti, nu sunt in comuniune cu Dumnezeu, ei sunt excomunicati", a adaugat Papa, intrerupt din nou de ropote de aplauze. El le-a cerut in continuare catolicilor sa "rezistei Satanei si tuturor ispitelor, idolilor banului, vanitatii, orgoliului, puterii".

In cadrul acestei prime vizite in Calabria, in sudul Italiei, Papa s-a oprit in fata unei biserici in care a fost asasinat un preot si a denuntat suferintele copiilor care au cazut victime "atrocitatilor" comise de catre 'Ndrangheta.

La Centrul de detentie de la Castrovillari, Francisc s-a adresat celor doua bunici ale lui Nicola ("Coco") Campolongo, in varsta de trei ani, care a cazut victima unei reglari de conturi. Corpul copilului a fost gasit impreuna cu al bunicului sau intr-o masina carbonizata.

In fata unui numar de aproximativ 200 de detinuti, dupa ce a strans mainile barbatilor si a imbratisat femei in lacrimi din primul rand, Francisc a vorbit referindu-se la cele cinci continente. "As vrea sa exprim apropierea Papei si Bisericii fata de orice barbat si orice femeie care se afla in inchisoare, in toate partile lumii".

Suveranul Pontif care mergea adesea la inchisori, la Buenos Aires, si-a axat mesajul adresat detinutilor asupra "reinsertiei definitive", pentru ca detentia sa nu fie doar "un instrument de retorsiune sociala".

Vizita in Calabria are loc pe fondul unei rate-record a somajului in randul tinerilor in varsta de pana in 25 de ani (56,1%), de care profita Mafia locala in activitatile ei ilegale - in special trafic de droguri - recrutandu-i.

Fostul cardinal Jorge Bergoglio, in varsta de 77 de ani, care a parut obosit in ultimele zile, parea refacut si a fost primit peste tot cu entuziasm.

La mesa finala, un dispozitiv de politie consistent a asigurat securitatea, in contextul in care Papa a circulat intr-un automobil decapotabil, fara sa se teama de vreo agresiune. Un elicopter al politiei survola zona Sibari.

Mostenite printr-o cultura ancestrala a omertei, colaborarile intre membri ai clerului si mafii continua sa existe in Mezzogiorno, in pofida faptului ca asociatii catolice isi multiplica initiativele impotriva crimei organizate.

Este pentru prima data cand un papa foloseste cuvantul "excomunicati" referindu-se la mafioti, potrivit vaticanistului Luigi Accatolli, citat de postul de televiziune TV2000.

Atunci cand Papa Ioan Paul al II-lea a condamnat Cosa Nostra, Mafia din Sicilia, in 1993, aceasta i-a raspuns, doua luni mai tarziu, cu atentate impotriva a doua biserici din Roma.

Episcopul din Cassano, Monseniorul Nunzio Galantin, l-a primit sambata pe Papa subliniind ca 'Ndrangheta "nu se hraneste doar cu bani, ci si cu constiinte adormite si, deci, complice".

'Ndrangheta, ale carei retele asigura tranzitul unei parti a cocainei provenind din America de Sud, este in prezent Mafia cea mai bogata si cu cele mai diversificate activitati, cu interese in nordul Italiei si in Europa.

Aceasta vizita a lui Francisc este a patra pe care o efectueaza in Italia. Anul trecut Papa a vizitat Cagliari (Sardinia) - unde a denuntat somajul, Assisi (Umbria) - unde l-a sarbatorit pe Sfantul Francisc din Assisi, si Insula Lampedusa (sud) - unde a pledat in favoarea integrarii imigrantilor clandestini care sosesc in Europa la bordul unor ambarcatiuni improvizate.