Ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca Acordul de Asociere Republica Moldova-UE, care va fi semnat la 27 iunie, va duce la imbunatatirea relatiilor cu Transnistria, exprimandu-si speranta, totodata, ca partidele proeuropene vor castiga alegerile din toamna.

Natalia Gherman considera ca Acordul de Asociere va ancora "ireversibil" R. Moldova la spatiul UE, iar o eventuala aderare va depinde si de modul in care Chisinaul va continua reformele proeuropene.

Totodata, ministrul moldovean de Externe considera ca Acordul de Asociere cu UE va duce si la imbunatatirea relatiilor cu Transnistria, 38% din exporturile companiilor din aceasta regiune mergand deja catre UE. Gherman a explicat ca liberalizarea vizelor pentru cetatenii R. Moldova a dus la o crestere constanta a cererilor de pasapoarte biometrice moldovenesti din partea cetatenilor din Transnistria, pentru care cetatenia R. Moldova a devenit, pentru prima data, atractiva.

Intrebata despre o eventuala sistare a gazelor rusesti, diplomatul de la Chisinau a afirmat ca Moldova se poate aproviziona timp de 6 luni din rezervele interne ale Ucrainei, dar si-a exprimat speranta ca primele gaze romanesti vor intra in R. Moldova, prin gazoductul Iasi-Ungheni, anul acesta, la 27 august, de Ziua Nationala a R. Moldova.

Natalia Gherman exclude o anexare a Transnistriei de către Rusia, pe modelul Crimeei, aratand ca "mai mulţi oficiali ruşi la cel mai înalt nivel ne-au asigurat că Federaţia Rusă respectă în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. Ei au susţinut că formatul de soluţionare a conflictului transnistrean 5+2 rămâne în continuare unicul format valabil şi dialogul cu Federaţia Rusă noi îl menţinem în măsura în care sunt gata şi partenerii din Federaţia Rusă pentru acest dialog".

Referindu-se la vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin in Transnistria, sefa diploamtiei moldovene a catalogat gestul ca unul "neprietenos fata de R. Moldova", si a aratat ca il considera pe ofilialul de la Moscova "doar un actor" pe scena politică rusească.