Zeci de mii de oameni au votat pentru democratie deplina in Hong Kong in prima ora a unui referendum neoficial realizat online, o campanie civila care a primit avertismente din partea liderilor Partidului Comunist Chinez, transmite Reuters.

Tensiunile sociale au crescut in mod constant in fosta colonie britanica, care a revenit sub conducerea chineza in 1997 - iar activisti pro-democratie ameninta cu blocarea partiala a cartierului financiar al orasului in cazul in care China nu permite candidatilor opozitiei sa participe in alegerile din 2017.

In timp ce Beijing spune ca Hong Kong poate merge mai departe cu organizarea de alegeri locale 2017 pentru primaria orasului, experimentul democratic cu cea mai mare anvergura din China de la instaurarea comunismului in 1949, unii inalti oficiali chinezi au exclus posibilitatea de a permite locuitorilor sa nominalizeze candidati.

In schimb, Beijingul insista ca un mic comitet format in mare parte din loialisti ai regimului aflat la putere alege lista candidatilor de pe buletinul de vot, ceea ce, de fapt, face din procesul de votare unul fara sens.

Desi site-ul "PopeVote", care organizeaza "referendumul" informal, functioneaza cu intermitente in urma unui atac cibernetic produs la inceputul saptamanii, mai mult de 50.000 de voturi au fost exprimate intr-o ora si jumatate de la deschiderea procedurii, au declarat activistii pro-democratie care au organizat scrutinul. Cele mai multe voturi au fost exprimate printr-o aplicatie de smartphone.

In jur de 37.000 de persoane s-au inregistrat in avans pentru a vota.

Un purtator de cuvant al guvernului din Hong Kong a declarat ca votul pe internet nu are "niciun efect legal" si ca nu exista nicio prevedere in legislatia locala care sa permita un astfel de vot.

Aproximativ 200 de suporteri au marsaluit pasnic in ploaie catre sediul guvernului din Hong Kong, cantand, fluturand bannere si indeamnand oamenii sa participe in referendumul simbolic pentru democratie deplina, intr-un moment critic pentru oras.

Surse guvernamentale si din politie au avertizat asupra riscului ca alte grupuri radicale sa se alature sau sa "deturneze" asa-numita miscarea Occupy Central, iar politia a intarit vineri securitatea cladirii legislaturii, dupa ce un mic grup de demonstranti a incercat sa patrunda saptamana trecuta in imobil.

Ziarele pro-Beijing, oficialii chinezi si magnatii din Hong Kong au criticat puternic campania Occupy Central, care intentioneaza sa organizeze proteste de masa in aceasta vara in cartierul central de afaceri, declarand ca acestea va afecta Hong Kong.

Activistii sustin ca este vorba despre o "miscare pasnica" care cere o "alegere veritabila" pentru cei 5 milioane de alegatori din Hong Kong.

Unul dintre organizatorii votului online, academicianul Benny Tai, a subliniat ca miscarea nu s-a decis inca asupra unei date exacte lansarea protestelor de strada, desi rezultatele votului online ar avea un impact puternic.

Bancile din cartierul finaciar al orasului au realizat planuri de urgenta pentru eventuale perturbari ale operatiunilor.

Hong Kong a revenit la China, cu autonomie larga in formula "o tara, doua sisteme" si cu o promisiune veche de democratie deplina, o problema neabordata de catre britanici pana in ultimele zile ale celor 150 de ani de dominatie coloniala.

Referendumul este vazut ca un test important pentru activistii pro-democratie, care sunt din ce in ce mai infuriati de perceptiile ca Beijingul a marit controlul asupra orasului caruia i se promisesere libertati marite la intoarcerea sa sub conducerea chineza.

Saptamana trecuta, Beijingul si-a reafirmat controlul total asupra Hong Kong-ului, fapt oerceput de multi drept un avertisment voalat.

Votul online va fi deschis pana la 29 iunie.