Felipe al VI-lea de Burbon a devenit la miezul noptii regele Spaniei iar joi a depus juramantul in cursul unei ceremonii sobre. Noul rege si-a proclamat "increderea in unitatea Spaniei", in fara ascensiunii separatismului catalan, si a promis o monarhie "integra si transparenta" dupa scandalurile care au afectat familia regala.

In cadrul discursului sustinut dupa depunerea juramantului, noul monarh spaniol a adus un omagiu tatalui sau, laudand rolul sau reconciliator, si si-a manifestat credinta in "unitatea Spaniei", relateaza AFP.

"Vrem o Spanie in care toti cetatenii isi regasesc incredrea in institutii" si "in care toate modalitatile de a te simti spaniol au locul lor", a declarat noul rege in discursul de investire.

Iar in contextul in care familia regala spaniola a fost afectata in ultimii ani de mai multe scandaluri, cel mai grav vizand-o chiar pe sora sa, infanta Cristina, si pe sotul acesteia, acuzat de spalare de bani, regele Felipe al VI-lea a dat asigurari ca va avea"un comportament integru, cinstit si transparent".

Cristina a fost, de asemenea, marea absenta a ceremoniei de joi, alaturi de Juan Carlos.

Potrivit AFP, pe noul rege al Spaniei il asteapta o misiune grea, de reinnoire a unei monarhii in cautare de legitimitate si pastrarea unitatii nationale afectate de separatismul catalan.

Modern si cultivat, tanarul rege imbracat in uniforma militara si purtand centura rosie a capitanului general al Armatei primita de la tatal sau regele Juan Carlos, carea se mnat meircuri decretul pentru propria abdicare, a jurat ca va respecta Constitutia din 1978, piatra de temelie a democratiei spaniole.

Felipe, in varsta de 46 de ani, mosteneste o monarhie contestata, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli si o tara afectata de criza economica si somaj.

Ramas popular in pofida discreditarii tatalui sau, el va trebui sa raspunda multor sperante, lucru pe care il va gasi, cu siguranta, dificil de indeplinit.

"In acest moment, spaniolii asteapta aproape totul de la el. Ei vor ca el sa gaseasca o solutie pentru Catalonia, sa rezolve problema somajului", noteaza Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.

Ceremonia de joi se desfasoara in fata camerelor reunite ale Parlamentului, in absenta unor invitati straini. Rupandu-se de traditia catolica, ziua va fi exclusiv laica.

Dupa depunerea juramantului in hemiciclul Congresului Deputatilor si sustinerea primului sau discurs in calitate de rege, Felipe va prezida o parada militara.