Ministrul de Interne ucrainean Arsen Avakov, a anuntat ca explozia conductei de tranzit de gaze din regiunea Poltava de marti a fost provocata de o bomba plasata sub un suport de ciment. Pe de alta parte Gazprom acuza Kievul ca nu s-a ocupat de mentenanta gazoductelor care trec pe teritoriul sau si care servesc la tranzitul gazului rusesc.

"Facem suficiente investitii pentru a ne mentine sistemul de distributie a gazelor. Nu se poate spune acelasi lucru despre sistemul ucrainean. Gazoductele sunt invechite, si prin urmare se intampla accidente", a declarat vice-presedintele Gazprom, Vitali Markelov, citat de AFP.

"Acesta nu este primul incident de pe sistemul ucrainean de distributie a gazelor si cred ca vor fi si altele, pentru ca trebuie sa mentina sistemul. Invechirea conductelor este inevitabila", a adaugat reprezentantul Gazprom.

O explozie s-a produs marti la magistrala Urengoi-Pomary-Uzhgorod, in raionul Lokhvytsia din regiunea Poltava (centrul tarii), dar incidentul nu a dus la intreruperea exporturilor de gaz rusesc catre Europa, acesta fiind transportat printr-o conducta paralela.

Ministrul de Interne ucrainean Arsen Avakov, a asigurat imediat ca aceasta a fost o "sabotaj rus."