Combatantii jihadisti au luat cu asalt miercuri cea mai mare rafinarie din Irak, intensificandu-si ofensiva care le-a permis sa controleze regiuni mari ale tarii. Purtand uniforma militare si la bordul a numeroase vehicule, dintre care unele confiscate de la armata, jihadistii din SIIL au lansat in zori un atac impotriva rafinariei din Baiji, la 200 km nord de Bagdad, a precizat un purtator de cuvant al fortelor armate, citat de AFP.

----------------

Ora 18:40 Ministrul irakian al Afacerilor Externe, Hoshyar Zebari, a anuntat miercuri ca Bagdadul a cerut oficial Statelor Unite sa efectueze lovituri aeriene impotriva jihadistilor.

"Irakul a cerut ajutorul Washingtonului in virtutea acordului de securitate (cu SUA) pentru a efectua lovituri aeriene impotriva grupurilor teroriste", a declarat Zebari la Jeddah, in Arabia Saudita, citat de AFP.

Ora 17:09 Militantii sunniti care au luat cu asalt cea mai mare rafinarie din Irak controleaza miercuri mai mult de 3 sferturi din teritoriul unitatii, dupa o dimineata de lupte grele la portile aparate de trupe de elite si asediate de mai bine de o saptamana, a precizat un reprezentant al rafinariei, citat de Reuters.

Ora 15:52 Armata va "elibera" Tal Afar in urmatoarele ore (purtator de cuvant)

Ora 15:06 David Cameron: Insurgentii islamisti din Irak intentioneaza sa atace Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron a declarat miercuri ca islamistii Sunni care lupta in Irak intentioneaza sa atace Marea Britanie, informeaza Reuters.

"Nu sunt de acord cu acei oameni care cred ca asta nu are nimic de a face cu noi si ca, daca vor sa aiba un fel de regim extremist in mijlocul Irakului, asta nu ne va afecta. Ne va afecta", a spus Cameron in fata Parlamentului britanic.

"Oamenii din acel regim, pe langa faptul ca incearca sa osupe teritorii, planifica de asemenea sa ne atace aici acasa, in marea Britanie", a adaugat premierul britanic.

Ora 14:55 Jihadistii ocupa 3 sate din nord, 20 de civili ucisi in lupte

Insurgentii jihadisti au ocupat miercuri 3 sate din nordul Irakului, in urma luptelor cu fortele de securitate. 20 de civili si-au pierdut viata in timpul confruntarilor, a declarat un oficial local pentru AFP.

Cele 3 sate ocupate sunt Hassan, Birwajli si Bastamli din provincia Salaheddin.

-------------------------

Premierul Nuri al-Maliki, un siit care nu este iubit deloc de minoritatea sunita, a afirmat ca va invinge "teroristii" si a afirmat ca armata incearca sa stopeze avansul islamistilor din Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), dupa deruta din primele zile ale ofensivei lanste in 9 iunie.

Fortele irakiene, sprijinite de aviatie, se confrunta cu islamistii si luptele continuau miercuri dupa-amiaza.

"Combatantii SIIL au ridicat steagul grupului deasupra unui complex", a declarat un angajat. Rafinaria a fost inchisa luni dupa evacuarea angajatilor straini, dar mai multi angajati irakieni au ramas in uzina.

In strainatate, Arabia Saudita, sunita, care il acuza pe Maliki ca a dus tara in pragul dezintegrarii, a lansat un avertisment fata de riscul unui razboi civili in Irak care va destabiliza "intreaga regiune".

In cealalta tabara, Iranul siit, care sprijina guvernului lui Maliki, a conditionat o eventuala cooperare cu Statele Unite in Irak de reusita negocierilor nucleare, in conditiile in care Washingtonul a afirmat ca studiaza "fiecare optiune", inclusiv lovituri aeriene, pentru a-si ajuta aliatul irakian.

Mergand si mai departe, premierul britanic David Cameron a afirmat ca jihadistii "planifica de asemenea" sa atace Marea Britanie si ca tara sa nu va tolera crearea unui "regim islamist extremist" in Irak.

"Sursa de petrol pentru SIIL"

Pana acum, responsabilii sectorului petrolier considerau "limitate" implicatiile negative asupra productiei de aur negru a Irakului, al doilea mare exportator din cartelul OPEC.

"Atacul impotriva principalei rafinarii din Baiji poate constitui o sursa de petrol pentru SIIL (...) Dar rafinaria nu furnizeaza petrol in afara Irakului si probabil ca impactul atacului este mai putin periculos decat se credea", considera Rebecca O'Keeffe, analist la casa de brokeraj Interactive Investor.

In afara de campurile din Kurdistan (nord) controlate de autoritatile locale, majoritatea productiei de petrol a tarii este localizata in sud, departe de ofensiva.

Din 9 iunie, combatantii SIIL, sprijiniti de partizanii fostului presedinte sunit Saddam Hussein, au preluat controlului asupra celui de-al doilea oras din Irak, Mosul, a unei marti parti din provincia Nineveh (nord), a Tikritului si a unor sectoare din provinciile Salahudin (nord), Diyala (est) si Kirkuk (nord).

Incercand sa preia initiativa, fortele armate si-au anuntat intentia de a recuceri total "in urmatoarele ore" orasul-cheie siit Tal Afar (nord-vest), controlat partial de insurgenti, inainte de a se indrepta spre Mosul.

Tal Afar se afla la o suta de kilometri de granita cu Siria, in conditiile in care SIIL vrea sa creeze un stat islamic in zona frontaliera.

Cu o zi in urma, armata a respins insurgentii la Baquba (60 km nord-est de Bagdad).

"Vom face fata terorismului si vom conduce la esec complotul", a asigurat, intr-un discurs televizat Maliki, dupa ce a demis inalti comandanti acuzati ca au parasit campul de lupta la inceputul ofensivei.

Guvernul Maliki, la putere din 2006, este subminat de diviziuni confesionale si confruntat cu violente sangeroase de peste un an de zile, alimentate de nemultumirea minoritatii sunite care se considera marginalizata si de razboiul din Siria vecina, unde SIIL este de asemenea activ.

Majoritatea expertilor considera ca evenimentele din prezent isi au radacinile in invazia americana din 2003 care l-a rasturnat pe dictatorul sunit Saddam Hussein, dar si in politica confesionala pusa in practica de Maliki.