O noua runda de negocieri cruciale desfasurate intre Rusia, Ucraina si reprezentanti ai Uniunii Europene, in vederea evitarii unei taieri a a aprovizionarii cu gaze a Ucrainei, s-a incheiat, duminica seara, fara niciun rezultat, anunta AFP, citand o sursa ucraineana. Potrivit sursei citate, nu este clar cand s-ar putea relua negocierile. In timp ce purtatorul de cuvant al Gazprom a declarat, la finalul negocierilor esuate, ca Rusia va sista livrarea de gaze naturale catre Ucraina in cazul in care Kievul nu plateste datoria pana la ora 6:00 GMT (9:00 ora Romaniei), Comisia Europeana a transmis ca este "convinsa" ca un acord este posibil.

Gigantul rus Gazprom a fixat pentru luni, 16 iunie, data limita pana la care Ucraina trebuie sa-si plateasca o parte din datoria de aproape doua miliarde de dolari acumulata, amenintand ca, in caz contrar, va fi sistata livrarea de gaze.

Noile negocieri au inceput sambata seara la Kiev intre Ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, CEO Gazprom Alexei Millei si comisarul european pentru Energie Guenther Oettinger pentru a evita taierea gazelor rusesti catre Ucraine, miscare prevazuta pentru luni si care ar putea perturba aprovizionarea in Europa.