Haosul si violentele continua in Irak, la o saptamana de la debutul crizei. Zeci de militari irakieni au fost executati de juhadistii SIIL, dupa cum reiese din fotografii facute publice duminica de gruparea tereorista. Tot duminica, un atac sinucigas cu bomba comis in centrul Bagdadului a facut cel putin 9 morti si 20 de raniti. Fortele kurde au preluat de mai multe zile controlul asupra a unul sau doua puncte de trecere oficiale intre Irak si Siria, din care trupele irakiene s-au retras, a declarat duminica unr esponsabil kurd, citat de AFP. Washingtonul a anuntat ca trimite portavionul USS George H.W. Bush in Golful Persic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel putin 6 combatanti au fost omorati si 20 raniti intr-un raid aerian al armatei irakiene asupra unui convoi al trupelor kurde din nordul Bagdadului, au declarat duminica pentru AFP un responsabil militar si un medic.Nu se stie deocamdata daca atacul, care s-a produs in timpul noptii la Khanaqin, la 150 de km nord-est de Bagdad, a vizat trupele kurde sau acestea au fost lovite din greseala.

Sambata, sectorul de la nord de Bagdad era divizat intre zone aflate sub controlul insurgentilor si zone sub controlul kurd. Ofensiva juhadistilor Statului islamic din Irak si Levant (SIIL), care au ocupat zone importante din nordul si centrul Irakului, a permis totodata fortelor kurde sa isi afirme autoritatea asupra teritoriilor disputate de mai multa vreme cu puterea centrala de la Bagdad.

Insa in conditiile in care trupele federale au inceput sa raspunda avansului jihadist, pare putin probabil ca guvernul irakian sa vrea sa deschida un al doilea front impotriva kurzilor.

  • Principalele evenimente de duminica din Irak

--------------------

Ora 17:14 Zeci de militari irakieni, executati de juhadistii SIIL, reiese din fotografii facute publice de gruparea tereorista (Vezi aici fotografiile)

Jihadistii din Gruparea Statului Islamic din Irak si Levant (SIIL), afiliata retelei teroriste Al-Qaida, au facut publice mai multe fotografii in care sunt prezentate executiile a zeci de militari irakieni luati prizonieri in confruntarile din nordul Irakului, informeaza AFP. agentia de presa precizeaza ca autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificata.

Imaginile au fost postate pe Twitter de insurgentii din provincia irakiana Salahedin de la nord de Bagdad.

Intr-una dintre imaginile postate, insugentii se uita la mai multi barbati imbracati in haine civile care merg in sir, aplecati in fata, cu ochii fixati in pamant si pe picioarele lor goale. Prizonierii au fost ulterior urcati in camioane.

In imagini sunt prezentate zeci de vehicule de teren de tip Humvee, Ford si Chevy care apartineau militarilor capturati si care sunt abandonate in unitati militare si pe campuri.

O alta poza ii arata pe barbati fortati sa se intinda intr-un sant de mica adancime, sub privirile unor insurgenti, dintre care unul flutura steagul SIIL. Un barbat imbracat intr-un tricou galben pare sa implore sa fie lasat sa traiasca.

Se pot vedea ulterior jihadisti inarmati ce par sa traga in sant.

Intr-o alta fotografie, un insurgent isi indreapta arma Kalasnikov catre un sant in care se afla doua randuri de barbati, cu mainile la spate. Pe pamant se observa balti de sange iar din sant se ridica un nor de praf care ar putea fi rezultat al focurilor de arma.

Intr-o alta imagine, un barbat purtand o bereta rosie, asemanatoare cu cele purtate de armata irakiana, trage asupra unui sir de barbati dintr-un alt sant.

Fotografiile par sa fie realizate in 3 locuri diferite, poate chiar patru.

Executiile ar avut loc la periferia orasului Tikrit, dupa ce insurgentii sunniti au ocupat provincia irakiana Salahedin.

Ora 14:24 Un atac sinucigas cu bomba produs duminica in centrul Bagdadului a provocat moartea a cel putin 9 politisti si a ranit 20 de persoane, au declrata surse medicale si din randul politiei pentru Reuters.

Explozia a avut loc in apropiere de Piata Tahrir, in centru capitalei irakiene, fiind provocata de un atacator imbracat intr-o vesta cu explozibili.

Incidentul are loc in contextual in care trupele guvernametale se bat la nord de Bagdada cu insurgentii sunniti, un conflict care ameninta sa rupa tara de-a lungul unor linii etnice.

Ora 12:34 Fortele kurde controleaza de mai multe zile unul sau doua puncte de trecere oficiale intre Irak si Siria, din care trupele irakiene s-au retras, a declarat duminica unr esponsabil kurd, citat de AFP.

Trupele kurde au preluat marti controlul asupra postului de frontiera, a declarat pentrua gentia de presa Jabbar Yawar, secretarul general al ministerului responsabil cu peshmergas, fortele armate kurde.

Ora 12:29 Statele Unite au anuntat sambata ca trimit portavionul USS George H.W. Bush in Golful Persic, pentru a dispune de "mai multa flexibilitate" daca va fi decisa o operatiune aeriana in Irak, informeaza Mediafax. Anuntul americanilor a fost primit negativ de Iran care a declarat ca se opune oricarei interventii militare straine in Irak, anunta Ministerul de Externe de la Teheran.

"Irakul are capacitatea si pregatirea necesare pentru combaterea terorismului si extremismului. Orice actiune care ar complica situatia in Irak nu este in interesul tarii si al regiunii", a subliniat Ministerul de Externe de la Teheran.

Statele Unite nu intentioneaza sa trimita efective terestre in Irak, dar au in vedere alte optiuni, a declarat presedintele Barack Obama. "Nu vom trimite efective militare combatante in Irak, dar am cerut echipei de consilieri in materie de securitate nationala sa pregateasca un evantai de optiuni pentru sustinerea fortelor de securitate irakiene", a declarat Obama de la Casa Alba, subliniind ca "fara un efort politic, orice actiune militara va fi sortita esecului".

In paralel, Obama a indemnat liderii comunitatilor religioase din Irak sa puna capat disensiunilor. "Din nefericire, liderii irakieni sunt incapabili sa depaseasca ostilitatile si disensiunile, iar acest lucru a creat vulnerabilitati in cadrul Guvernului si in randul fortelor de securitate", a subliniat Obama. "Daca grupul Stat Islamic in Irak si Levant va reusi sa obtina controlul asupra marilor rafinarii, aceasta situatie poate deveni o sursa de preocupare", a atras atentia presedintele SUA.