Germania ar trebui sa isi asume mai multe responsabilitati militare in afara granitelor sale, considera presedintele Joachim Gauck. Liderul de la Berlin a incurajat Germania sa renunte la reticenta sa fata de conflicte dezvoltata dupa al Doilea Razboi Mondial, transmite Reuters.

Joachim GauckFoto: Agerpres/AP

Sapte decenii dupa sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, trecutul nazist al Germaniei o face sa ezite atunci cand vine vorba sa trimita in afara granitelor trupe ca parte a misiunilor de mentinere a pacii.

Principala economie a Europei si a patra economie mondiala a fost in repetate randuri criticata de catre aliatii sai pentru faptul ca nu este dispusa sa isi asume un rol mai activ. Presedintele Gauck a declarat ca a auzit de numeroase ori in calatoriile sale pledoariile aliatilor pentru o implicare mai mare.

"Asta vreau si eu din partea Germaniei", a declarat presedintele german intr-un interviu facut public sambata de Deutschlandradio Kultur.

"Am sentimentul ca tara noastra ar trebui poate sa renunte la reticenta din ultimele decenii in favoarea unui simt al responsabilitatii mai puternic", a adaugat liderul german.

In Germania, rolul de presedinte este mai mult ceremonial insa pozitia sa serveste mai degraba ca autoritate morala.

Gauck, un fost pastor din Germania de Est, a provocat o controversa n urma cu cateva luni cand a afirmat ca Germania trebuie sa renunte la pozitia de pe marginea terenului si sa actioneze in crizele externe mai repede, decisiv si in mod substantial.

"Uneori este necesar sa punem mana pe arme pentru a lupta pentru drepturile oamenilor sau pentru supravietuirea celor nevinovati", a declarat Gauck.

In 2010, cateva declaratii facute de presedintele de la acea vreme Horst Koehler, in care acesta justifica actiunil militare pentru protectia intereselor comerciale ale Germaniei, au fost urmate de o serie de critici care au provocat demisia acestuia.

Joachim Gauck, care si-a inceput mandatul in 2012, a aratat ca un rol international mai puternic nu presupune si a fi dominant pe scena internationala.

"Nu ma refer la comportamentul Germaniei din secolele trecute sau din deceniile razboiului: un comportament dominator al Germaniei. Ma refer la opusul acestuia. Un 'da' la o participare mai activa in solutionarea conflictelor intr-un context mai larg, impreuna cu cei care lucreaza cu noi in UE si in NATO", a explicat Gauck.